Antibioticul care poate distruge E.coli, descoperit de inteligența artificială
Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au identificat, datorită inteligenței artificiale, un antibiotic pentru distrugerea celor mai rezistente bacterii, inclusiv boala E.coli.
Inteligența artificială a fost de mare ajutor pentru cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT). Datorită utilizării unui algoritm de învățare automată au reușit să descopere un antibiotic pentru distrugerea celor mai rezistente bacterii. Totodată, cercetătorii cred că acesta ar putea ucide și boli precum E.coli.
Testat în laborator, molecula a ucis multe dintre cele mai problematice bacterii cauzatoare de boli din lume, inclusiv unele tulpini rezistente la toate antibioticele cunoscute. De asemenea, a eliminat infecțiile în două modele diferite de cobai.
Această moleculă pe care cercetătorii au decis să o numească „halicină", după sistemul fictiv de inteligență artificială din filmul „2001: A Space Odyssey", a fost investigată anterior ca posibil medicament pentru diabet.
Modelul de algoritim funcționează mai rapid și mai eficient decât restul eforturile existente, deoarece verifică peste 100 de milioane de compuși chimici în câteva zile.
”Am vrut să dezvoltăm o platformă care să ne permită să valorificăm puterea pe care o are inteligența artificială pentru a crea o nouă epocă a descoperirii de antibiotice", spune James Collins, profesor de inginerie și știință medicală de la Institutul pentru Inginerie Medicală și Știință al MIT și de la Departamentul de Inginerie Biologică.
”Abordarea noastră a dezvăluit această moleculă uimitoare, care este probabil unul dintre antibioticele cele mai puternice care a fost descoperit până acum", a mai continuat el.
În acest studiu, cercetătorii au descoperit că E. coli nu a dezvoltat rezistență la halicină în timpul unei perioade de tratament de 30 de zile. În schimb, la alte antibiotice aceleași bacterii pot dezvola rezistentă chiar și în decurs de una până la trei zile.
De altfel, pentru a testa eficacitatea halicinei la animalele vii, cercetătorii au folosit-o pentru a trata șoarecii infectați cu A. baumannii, o bacterie care a infectat mulți soldați americani staționați în Irak și Afganistan. Tulpina de A. baumannii pe care au folosit-o este rezistentă la toate antibioticele cunoscute, dar aplicarea unui unguent care conține halicină a curățat complet infecțiile în 24 de ore.