ANSVSA: Bacteria E.coli, găsită în probele de brânză şi pui prelevate din Argeş şi Bacău
ANSVSA a descoperit bacteria E.coli în probele de brânză şi pui prelevate din Argeş şi Bacău, de acolo de unde provin mai mulţi copii diagnosticaţi cu sindrom hemolitic-uremic, informează Realitatea TV.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat luni că a descoperit bacteria E.coli în probele recoltate de la o familie din Bacău, dar şi de la o unitate de prelucrare a laptelui din Argeş.
Mai exact, bacteria E.coli a fost găsită în carnea de pui din frigiferul părinţilor fetiţei de un an şi trei luni, diagnosticată în urmă cu circa două săptămâni cu sindrom hemolitic-uremic. Potrivit ANSVSA, carnea provenea de la păsări din gospodăria proprie.
Un bebeluş care a murit la “Marie Curie” consumase tipul de brânză în care a fost depistată E.Coli
Ministrul Agriculturii a anunţat de la ce firmă provine brânza infestată cu bacteria E Coli
În plus, bacteria a fost descoperită şi în probele prelevate dintr-un lot de 25 de kg brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din judeţul Argeş. Verificările efectuate de inspectorii DSVSA la sediul unităţii au arătat că lotul respectiv de brânză a fost de 25 de kilograme, produsă pe 22 februarie 2016, cantitate care nu a mai fost regăsită la producător sau la comercializare.
Aşadar, în acest caz s-a dispus sistarea activităţii în secţia de brânzeturi unde a fost realizată brânza proaspată analizată, până la elucidarea situaţiei, precum şi efectuarea dezinfecţiei în această sectie a spaţiilor, utilajelor, ustensilelor şi suprafeţelor de lucru. Dezinfecţia va fi urmată de recoltarea de teste de sanitaţie care să ateste eficienţa igienizarii. De asemenea, personalul angajat al fabricii va fi examinat din punct de vedere coprobacteriologic, într-un laborator de specialitate.
Inspectorii au recoltat probe de lapte şi de la cele două ferme în momentul recepţiei în fabrică, pentru examen bacteriologic, şi probe de apă, provenite de la intrarea şi ieşirea din unitate.
Care este situația bebelușilor cu sindrom hemolitic-uremic internați la "Marie Curie"
În continuare, în la Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti sunt internați cinci copii cu sindrom hemolitic uremic. Dintre aceștia, în stare gravă, dar stabilă este copilul din Mioveni. În acest caz prognosticul medicilor este rezervat, complicațiile neurologice fiind departe de a fi stopate.
În cursul zilei de luni, 29 februarie, a fost externat un copil care a fost supus timp de 14 zile procedurii de dializă peritoneală. Starea celorlaltor copii internați este stabilă cu o evoluție favorabilă.
Un bebeluş din Bacău, diagnosticat cu sindrom hemolitic uremic, se află internat la Spitalul de Pediatrie din Iaşi, transferat fiind, după ce starea i s-a înrăutăţit, de la Spitalul Judeţean Bacău.
Trei copii cu sindromul hemolitic-uremic, toţi din Argeş, au murit în ultimele săptămâni la Spitalul "Marie Curie" din Capitală.
Tatăl bebelușului externat astăzi de la "Marie Curie" vrea să dea în judecată spitalul din Pitești
Ministrul Sănătății, Achimaş Cadariu, a precizat că așteaptă până vineri, 4 martie, rezultatele anchetelor aflate în desfășurare și, suplimentar, rezultatele controalelor ANSVSA. Ministerul Sănătății a definitivat setul de măsuri și recomandări privind normele de igienă, normele de comportament în colectivități și educație sanitară pe care l-a transmis Ministerului Educației și așteaptă a fi diseminat în unitățile școlare, prin inspectoratele școlare.
În ultimele 24 de ore, la nivel național, au fost raportate Institutului Național de Sănătate Publică trei cazuri de boală diareică acută, fără sindrom hemolitic-uremic.