MENIU

Angajații din spitale, OBLIGAȚI să se vaccineze anti-Covid. Decizia instanței din SUA

Vaccinarea anti-Covid, obligatorie într-un spital din SUA

Peste 100 de angajați ai Spitalului Methodist din Houston au pierdut în instanță procesul împotriva conducerii unității medicale care a decis că toți salariații sunt obligați să se imunizeze împotriva noului coronavirus. Judecătorul a decis că măsura este necesară pentru a salva vieți și le-a transmis angajaților nemulțumiți să își găsească de muncă în altă parte dacă nu sunt de acord cu ea. 

Houston Methodist a fost printre primele spitale din SUA care au instituit obligativitatea vaccinării tuturor angajaților împotriva Sars-Cov-2. 

Din cei 26.000 de angajați ai tuturor spitalelor care alcătuiesc rețeaua Houston Methodist, peste 99% s-au vaccinat deja. 117 dintre aceștia au contestat însă în instanță politica unității medicale. 

Săptămâna trecută, directorul Marc Boom a anunțat că, în urma refuzului de a se imuniza, peste 170 de angajați fost suspendați. Printre ei s-a numărat și Jennifer Bridges, o asistentă medicală care a contestat decizia în instanță, după ce a reclamat public măsura mai multe luni. 
În plângere a spus că măsura este nelegală și că forțează angajații să devină ”șoareci de laborator pentru a-și păstra locul de muncă.

Duminică, judecătorul federal Lynn N. Hughes a respins argumentele, notând că afirmația făcută în plângere potrivit căreia vaccinurile sunt experimentale și periculoase este ”falsă și, de asemenea, irelevantă. Astfel, judecătorul a decis că măsura implementată de spital nu încalcă legislația federală sau pe cea statală și a criticat în termeni duri plângerea care mai susținea că politica spitalului este similară cu experimentele medicale făcute de medicii naziști în timpul Holocaustului.

”Methodist încearcă să își facă treaba de a salva vieți fără a le da virusul Sars-Cov-2. Este o decizie luată pentru a-i ține pe angajați, pacienți și familiile lor în siguranță. Bridges poate alege liber dacă acceptă sau refuză un vaccin Covid-19, dar, dacă refuză, ea va trebui pur și simplu să își găsească de lucru în altă parte”, a notat judecătorul în motivarea deciziei.

Experții în drept se așteaptă la mai multe procese de acest fel după ce unele companii, spitale și universități vor impune vaccinarea anti-Covid obligatorie, notează hotnews.