Angajaţii din Finanţe, nemulţumiţi de salarii. "Am fost sacrificaţi", spun finanţiştii
Angajaţii din Ministerul de Finanţe şi din ANAF sunt nemulţumiţi de faptul că Executivul condus de Sorin Grindeanu i-a ignorat în negocierile care s-au purtat cu privire la noua lege a salarizării. Cei care încasează taxele şi impozitele "taxează" Guvernul pentru că i-a uitat la rediscutarea salarială şi ameninţă cu acţiuni de protest.
Angajaţii din Ministerul de Finanţe şi din ANAF spun că au fost ignorați de guvernanți în derularea procesului de consultare privind salarizarea pentru următorii ani, în condițiile în care, o parte a categoriilor de bugetari a putut participă la diverse forme de negocieri, pe parcursul ultimelor luni.
"Cu toate că FINANȚIȘTII au un rol primordial în colectarea fondurilor necesare funcționării statului, respectiv finanțării activității tuturor categoriilor de bugetari din România, prin încasarea de impozite, taxe, dar și a altor creanțe, în loc să fie stimulați la nivelul importanței sociale a muncii prestate sunt, dimpotrivă, ignorați sau poate chiar sacrificați", se arată într-un comunicat al Sindicatului Naţional Finanţe Publice - SindFISC.
Finanţiştii reclamă faptul că au fost blocate peste 3000 de posturi vacante - generate prin pensionarea colegilor mai în vârstă, decese ca urmare a unor îmbolnăviri grave, precum şi plecării din sistem datorate stresului și suprasolicitării neuropsihice, "aspecte care caracterizează unele domenii speciale".
Angajaţii nemulţumiţi spun că sunt nevoiți să desfășoare activități suplimentare, peste orele de program, pentru îndeplinirea obiectivelor profesionale.
"FINANȚIȘTII sunt cei care au fost sacrificați, deoarece tocmai la ei s-au terminat resursele bugetare, astfel că, în bugetul lor, nu au fost prevăzute fonduri suficiente pentru salarii, fiind necesară reducerea sporurilor pentru personalul din cadrul structurii de antifrauda fiscală, de la 25% la numai 5%, invocându-se constrângeri bugetare", acuză sindicaliştii din Finanţe.
Aceşti mai spun că sunt nevoiți să își autofinanțeze deplasările în interes de serviciu, pentru colectarea resurselor bugetare, folosind mașinile personale, iar cheltuielile aferente deplasărilor sunt decontate parțial și cu întârziere (după câteva luni).
În plus, funcţionarii spun că muncesc în sedii vechi, improprii, multe insalubre, în spații strâmte și ticsite cu dosare și mobilier deteriorat, iar sistemul informatic funcționează la o capacitate de peste 90%, cele mai multe calculatoare fiind în uz de peste 10 ani, "imprimantele nu au consumabile și piese de schimb, iar uneori lipsește chiar și hârtia de scris".
Sindicatul Național Finanțe Publice-SindFISC, reamintește faptul că activitatea de administrare fiscală este o activitate specifică "de importan'ă capitală în susținerea statului român, fiind singură care contribuie la stabilirea, colectarea și executarea silită a obligațiilor fiscale ale contribuabililor, precum și a altor creanțe bugetare, dar nu în ultimul rând, contribuind la descoperirea faptelor de evaziune fiscală".
"Pe acest fond, după ce vom intra și în posesia corpului legii unitare de salarizare, suntem puși în situația de a demara în viitorul apropiat, un proces de consultări cu membrii noștri, pentru a identifica soluții și un mod concret de acțiune pe viitor", ameninţă finanţiştii.