Angajată a Primăriei, moartă în birou. Primarul acuză că ambulanța a ajuns prea târziu
Este scandal de amploare în județul Bihor. Primarul unei localități acuză că o funcționară a murit din cauză că ambulanța nu a ajuns la timp. Angajatei i s-a făcut rău la birou, iar edilul acuză că, în loc să-i fie trimisă în ajutor o salvare din comună, a fost alocată una din Oradea care a ajuns târziu.
Premieră în Bihor: un primar a reclamat Prefecturii Serviciul de Ambulanță Județean după ce o funcționară din subordine căreia i s-a făcut rău la birou a murit, iar în loc să-i fie trimisă în ajutor o salvare din comună, a fost alocată una din Oradea, ajunsă tardiv.
Primarul Nagy Miklos, din Sălard, a trimis chiar atunci, pe 19 octombrie, Prefecturii plângerea împotriva Serviciului de Ambulanță.
„Vă rugăm să efectuați cât mai repede verificarea SAJ privind activitatea desfășurată azi, 19.10.2023, mai exact apelul format la 112 de medicul din Centrul medical Sălard pentru a anunța că unei angajate a Primăriei i s-a făcut rău... Ulterior au mai fost făcute încă două apeluri, solicitându-se și o ambulanță de aici din localitate”, arată plângerea edilului Nagy Miklos, revoltat că deși în comună există o structură a ISU cu paramedici, dispecerul 112 a decis trimiterea unei ambulanțe din Oradea, care a și ajuns târziu.
Între Oradea și comună sunt 27 de kilometri, iar potrivit primarului „ambulanța a ajuns după aproape 50 minute”, când starea pacientei se agravase și a fost nevoie de resuscitare. Zadarnică, fiindcă, după încă o oră, femeia a murit.
„Solicităm urgent verificarea cadrelor medicale, de la operatorul care a recepționat apelul până la cei trimiși în teren, cât și a conducerii, și tragerea la răspundere pentru modul tardiv în care au acționat, astfel încât pe viitor viața unui om să poată fi salvată în timp util”, a cerut primarul.
În baza unei dispoziții a Prefecturii, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana, generalul Sorin Caba, cel al SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, și managerul SAJ Bihor, dr. Liciniu Venter, au făcut o „analiză a intervenției”, deși chiar subalternii lor erau în vizor, în final concluziile fiind comunicate edilului Nagy Miklos.
Acestea, dar și alte detalii aflate de ebihoreanul.ro arată un caz dramatic și straniu: faptele expuse de primar sunt contrazise de oficialii din Oradea, care susțin că angajații SAJ nu au nicio responsabilitate pentru decesul pacientei, în schimb persoanele care au apelat la 112 ar fi transmis informații greșite privind starea ei.
„Ambulanța a ajuns în fix 30 minute, nu în 50”, susține șeful SAJ, dr. Liciniu Venter (foto), explicând durata prin aglomerația din oraș și de la ieșirea spre Biharia și Sălard. Șeful SAJ afirmă că la intervenție a fost trimisă o ambulanță de la stația centrală, nu din comună, ca urmare a descrierii făcute de apelant.
„Primele două apeluri le-am primit de la o persoană care s-a prezentat drept medic în Sălard și a anunțat o spasmofilie, care nu este o urgență. De altfel, a solicitat ambulanța pentru a transporta pacienta la spital în Oradea, și într-un minut s-a trimis una cu asistent. Mașina din Sălard nu putea fi trimisă, căci e deservită de paramedici pompieri care acordă primul ajutor în traume, dar nu au calificarea și dreptul să administreze medicamente. Un asistent are”, spune dr. Venter.
Trei ambulanțe și un deces
Analiza redă în detaliu cronologia zilei. Primul apel a fost înregistrat la ora 13:08, când dr. Dan Rotaru, medic de familie în comună, anunța că se afla în Primărie la o femeie de 40 ani cu „o criză de spasmofilie” și menționa că „îi va administra calciu gluconic”.
La ora 13:09, Dispeceratul a alocat echipajul cu asistent din Oradea, iar la 13.20 medicul din Sălard a revenit cu al doilea apel, adăugând că pacienta avea „dureri toracice și transpirații”.
La 13:27 a urmat al treilea apel, din partea primarului, care a cerut ambulanța din comună. Dispecerul a decis s-o trimită, iar paramedicii au ajuns la ora 13:30. Au preluat pacienta, conștientă, și au dus-o în mașina lor la 13:38, când a ajuns și ambulanța din Oradea, care a preluat-o. „Asistenta a făcut o perfuzie și a măsurat parametrii (n.r. - tensiunea, pulsul, concentrația de oxigen în sânge ș.a.), care erau în limite normale”, consemnează raportul.
La 13:45, pentru că, potrivit asistentei SAJ, pacienta a început să aibă convulsii, Dispeceratul a trimis încă o ambulanță, a treia, de tip TIM (Terapie Intensivă Mobilă), cu medic și asistent SMURD, ajunsă la 14:04. Pacienta intrase „în stop respirator”, astfel că au început manevre de resuscitare. După mai bine o oră, la 15:48, medicul urgentist a declarat decesul.
„Decizia a fost corectă”
Cazul a fost neobișnuit, susține șeful SMURD Bihor. Dr. Hadrian Borcea afirmă și el că spasmofilia nu e o urgență, ci „o reacție la o stare de panică, la o sperietură, și nu se administrează calciu gluconic, ci un sedativ”, ceea ce paramedicii nu au dreptul să facă.
De altfel, analiza concluzionează că „decizia alocării unei ambulanțe cu asistent din Oradea a fost corectă, conform prevederilor Ordinului 2021/2008 al Ministerului Sănătății și Ministerului Afacerilor Interne, care stabilește ce echipaj trebuie trimis în funcție de mai multe criterii”.
„În acest caz, apelantul nu a descris starea pacientei la primul apel, ci a solicitat o ambulanță pentru o pacientă cu spasmofilie. Chiar și la al doilea apel, a insistat asupra diagnosticului, care nu necesita un echipaj de prim-ajutor, acesta neavând mijloacele pentru tratamentul acestei stări. Decizia de a se trimite și echipajul EPA din Sălard (n.r. - paramedicii) a fost luată pentru că informațiile de la fața locului erau contradictorii. Deciziile nu au fost eronate nici la nivelul Dispeceratului, nici la nivelul echipajelor de intervenție”, susțin semnatarii analizei.
Aceasta subliniază că, deși era necesară, n-a fost făcută nicio autopsie, cu două consecințe: imposibilitatea evaluării asistenței medicale acordate pacientei și cea a stabilirii cauzei morții. „Din păcate, în lipsa autopsiei nu se cunoaște cauza exactă a decesului, deci orice analiză privind asistența medicală acordată nu se mai poate realiza”, se arată în document.
Ciudat e că medicul urgentist a subliniat expres necesitatea autopsiei, dar degeaba. „Medicul din echipajul TIM a solicitat agentului de Poliție prezent la fața locului să preia pacienta pentru transferul la Serviciul de Medicină Legală”, reține documentul, iar șeful SMURD subliniază și de ce: „Decesul s-a produs într-un spațiu public, iar victima era relativ tânără și nu avea antecedente medicale. Autopsia era obligatorie”.
„Era importantă și pentru că medicul din Sălard a anunțat că îi va administra calciu gluconic, care este contraindicat în probleme cardiace, iar certificatul de deces, cum am aflat ulterior, notează drept cauză un infarct miocardic”, spune dr. Borcea.