Anestezia generală, periculoasă pentru copii? Iată cum le afectează creierul
Copiii cu vârste mai mici de patru ani cărora li s-a făcut o anestezie generală au un IQ mai mic decât cei cărora nu li s-a adminsitrat o astfel de anestezie. De asemenea, în cazul lor, densitatea materiei cenuşii este mai puţin densă, iar micuţii întâmpină de multe ori probleme de înţelegere a limbajului celorlalte persoane, conform unui nou studiu.
Cercetătorii precizează că este important de notat faptul că scorurile acestor copii sunt în limitele normale ale vârstei şi că rezultatele nu înseamă că anestezia generală nu este sigură pentru cei care au sub patru ani sau că nu ar trebui să se apeleze la ea, scrie sciencealert.com.
Oamenii de ştiinţă afirmă că rezultatele cercetării ar trebuie să determine mai multe investigaţii asupra efectelor moleculare pe care anestezia o are asupra dezvoltării creierului.
Studiul a fost realizat după ce oamenii de ştiinţă au observat că anestezia generală are efecte importante asupra creierului şoarecilor şi şobolanilor.
Cercetarea a cuprins 106 persoane, cu vârste între 5 şi 18 ani. Jumătate dintre acestea au suferit o intervenţie chirurgicală cu anestezie generală înainte de împlinirea vârstei de 4 ani.
Toate persoanele analizate au avut un scor normal, în cadrul testelor, însă cei cărora li s-a adminstrat o anestezie generală înainte de vârsta de 4 ani au avut un scor mult mai mic în ceea ce proveste înţelegerea limbajului, iar IQ-ul lor era sub nivelul celor care nu au suferit o intervenţie chirurgicală.
În plus, RMN-urile făcute în cadrul studiului au arătat că materia cenuşie a lor este mai puţin densă în zona cortexului occipital şi anumite zone ale cerebelului.