MENIU

Andrei Pleşu: Parlamentarii profită de atenţia pentru rege

Parlamentarii continuă scandalurile legate de legile justiţiei, în ciuda tuturor criticilor venite din tot mai multe direcţii, spune scriitorul Andrei Pleşu.

Fostul ministru de Externe este de părere că politicienii din alianța de guvernare se folosesc de atenția pe care românii o acordă acum regelui pentru a modifica "pe sub mână" legile justiției.

„Mi s-a părut chiar că se profită de fondul, atenția îndreptate spre evenimentele regale ca să se întâmple rapid, pe sub mână. Forumul judecătorilor, CSM, oameni care cu asta se ocupă, au obiecții pe reforma justiției. Asta se întâmplă și în UE, ambasadori. Un lucru nu înțeleg. Cum trebuie să fii alcătuit ca să nu spui niciodată "uite, aici am greșit"?”, spune Andrei Pleșu.

„Numai că eu constat că guvernanții, în fața tuturor obiecțiilor, nu au altă idee decât că ori sunt puse de străini, ori că trebuie stopate cu polițiști călare”, a mai spus Pleșu la digi24.

Schimbările PSD-ALDE la legile penale o scapă de închisoare pe criminala de la metrou!

Capii Parchetelor iau foc în scandalul modificărilor Codurilor Penale. În direct la Realitatea TV, şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi acuză că schimbările pe care le vor aleşii vor avea un efect devastator asupra anchetelor.

Procurorul General vede în amendamente o preocupare mai mare pentru drepturile inculpaţilor, iar şeful DIICOT vorbeşte despre o procedură lipsită de transparenţă. Pe Facebook, mai mulţi procurori, în frunte cu cel care îl investighează pe Liviu Dragnea, declanşează un manifest fără precedent. Magistraţii vin cu explicaţii concrete despre cum noile prevederi îi vor afecta pe românii de rând. Ionela Arcanu are toate detaliile pe acest subiect.

"Una dintre modificări spune că imediat după înregistrarea unei sesizări, care priveşte o persoană determinată, să anunţăm acea persoană. Dacă noi o să primim o sesizare la DNA ca un primar cere mită ca să atribuie un contract într-un anumit fel, noi trebuie să anunţăm acea persoana şi să spunem domnule primar sau domnule conducator al instituţiei, am primit o sesizare care vă vizeaza şi trebuie să dovedim că dumneavoastra veţi primi mită şi aveti dreptul sa participaţi la actele pe care le vom face ca sa dovedim aceasta infractiune. Dacă noi la DNA vom ridica un calculator la o percheziţii şi găsim nişte fişiere video legate de pornografie infantilă sau un fişier privind o crimă, noi nu vom putea folosi ca probe acele fişiere şi ele vor trebui distruse", a spus Kovesi la Realitatea TV.

Procurorul General plusează şi critică amendamentele politicienilor, care ar încălca mai multe drepturi fundamentale.

"Sensul amendamentelor aflate în dezbatere indică o preocupare exclusivă pentru respectarea drepturilor procesuale ale inculpaților și mai puțin ale persoanelor vătămate, aspect care încalcă principiul asigurării unui proces echitabil", se arată în comunicatul de presă.

Critici au venit şi de la şeful DIICOT, Daniel Horodniceanu: "Faptul că nu se efectuează nicio analiză, rapiditatea cu care decurg discuţiile rezultă că cei care sunt parteneri ai legislaţiei nu sunt luaţi în consideraţie".

La fel de furioși, alţi procurori s-au coalizat într-un manifest fără precedent. Pe conturile lor de Facebook, magistraţii au explicat, pe înţelesul tuturor, ce consecinţe au prevederile care ar putea schimba radical justiţia.

Mai multe articole despre:
Andrei Pleşu legile Justitiei