MENIU

Andrei Pleşu: Ce evaluator mai competent al guvernului era mai potrivit decât Darius Vâlcov?

"Ce evaluator mai competent al guvernului incompetent ar fi fost mai potrivit decît domnul Darius Vâlcov, cel care, nu de mult, ascundea tablouri de valoare obţinute prin mijloace suspecte, prin pereţi falşi şi cimitire?", se întreabă ironic scriitorul Andrei Pleşu în ultimul său editorial din Adevarul, care observă mai multe asemănări între spectacolul politic intern şi piesele lui Caragiale.

Andrei Pleşu spune că în spatele programului generos de guvernare al PSD se află un plan ascuns. În cîteva luni după alegeri s-a putut vedea că altele erau scopurile reale ale cîştigătorilor:

"Scopuri "omeneşti", utile pentru "noi şi-ai noştri", mici aranjamente care să-i pună la adăpost de procese (şi la o adică de pedepse), mici manevre - nu prea discrete - care să-i apere pe ei, pe prietenii, pe sponsorii, pe rudele, pe şefii şi pe subordonaţii lor de neplăceri "meschine", cum ar fi, de pildă, anularea titlurilor de "doctor", invocarea "abuzului în serviciu" pentru mici - şi fireşti - găinării de duzină, bîrfa răutăcioasă în jurul unor fatale slăbiciuni omeneşti, cum ar fi promovarea la rang de ministru a unor dudui zglobii, fidele şi poliglote, cu mare experienţă administrativă ca secretare de şcoală generală sau ca primari cu centură neagră, pendulînd între Vadim Tudor, Gigi Becali şi L.Dragnea",

Programul generos de guvernare avea gustul unei savarine de carton, scrie Pleşu. Dar programul celălalt (nu prea bine ascuns) a mers binişor, cu o mică bîlbîială, în ianuarie, cînd s-a încercat validarea furtivă a Ordonanţei 13.
 
Nimeni nu scapă întreg (la cap) din vînzoleala actualei guvernări, observă fostul ministru al Culturii. "Păi să ajungi să-ţi placă Grindeanu?! Să te dai cu Ponta?!", se întreabă Pleşu.
 
Potrivit editorialistului de la Adevarul, în timp ce programul secund se petrece pe neobservate, la vedere e "amuţitorul spectacol politic oferit gratis (dar cu încă greu previzibile costuri pentru ţară), de răsfăţatul amorului public, Partidul Social-Democrat".

"Ce evaluator mai competent al guvernului incompetent ar fi fost mai potrivit decît domnul Darius Vâlcov, cel care, nu de mult, ascundea tablouri de valoare obţinute prin mijloace suspecte, prin pereţi falşi şi cimitire?", scrie Pleşu care mai observă:

"Ia uitaţi-vă la fîşneaţa intelectuală Olguţa, la şefa Pandele, la dna poliţist Carmen Dan! Nu pot să nu-mi aduc aminte de un cuplet cîntat pe vremuri la Teatrul "Constatin Tănase": "Femei, femei, femei, o lume plină de idei..." Textul complet aici
Mai multe articole despre:
Andrei Pleşu