Controverse la incinerarea lui Andrei Gheorghe
Controverse sâmbătă, la slujba de la Crematoriul Vitan, acolo unde a fost incinerat Andrei Gheorghe, după ce Biserica Ortodoxă, prin părintele Visarion Alexa, a anunţat că nu recunoaşte slujba ţinută de Adrian Singurov. Mai mult, BOR spune că cel care a oficiat slujba nu e preot.
UPDATE: "Peste milioane de ani şi trupul îngropat şi cel ars va arăta identic", a declarat, sâmbătă, Adrian Singurov, cel care a ţinut slujba de la Crematoiul Uman Vitan.
Acesta a mai spus că procesiunea fost una completă fără nicio diferenţă faţă de una normală, de înhumare.
"Noi nu înmormântăm trupul după incinerare, ci înainte. Noi facem parte din Biserica Ortodoxă Rusă din exil, autonomă absolut. E o ordonanţă în interiorul Bisericii Ortodoxe Române, nu a fost abordat de toate bisericile, nu e un subiect bine închegat. Andrei Gheorghe este născut în Rusia, practic rus după vibraţia locului, noi suntem Biserica Rusă, practic s-a închis un cerc. El este creştin ortodox, trebuie să se menţioneze acest lucru", a explicat preotul.
Biserica Ortodoxă nu acceptă însă slujba de la crematoriu
"În cazurile ca cel al lui Andrei Gheorghe, de exemplu, care şi-a manifestat în timpul vieţii atitudinea ostilă faţă de biserică, faţă de preoţi şi s-a declarat ateu, ar fi fost greu de făcut slujbă de înmormântare de vreme ce persoana respectivă şi-a manifestat, încă din timpul vieţii, dorinţa de nu fi înmormântat în biserică cu preot. Prezenţa unui preot acolo, într-un astfel de caz, este un abuz din partea preotului. În cazul acesta, în care familia a trecut peste dorinţa domnului Andrei Gheorghe, care a spus că nu doreşte o ceremonie cu preot, şi din câte ştiu, nu a solicitat prezenţa unui preot din Biserica Ortodoxă Română, pentru că ştiau că BOR nu acceptă şi nu încurajează o astfel de ceremonie de incinerare, au apelat la domnul Adrian Singurov, care nu este un preot ortodox", a declarat Părintele Visarion Alexa, pentru Mediafax.
Preotul Visarion a explicat că nu îl cunoaşte personal pe Adrian Singurov, dar cunoaşte activitatea acestuia din mediul online.
"Acesta nu aparţine niciunei biserici ortodoxe care se află în comuniune cu Biserica Ortodoxă Română. Am înţeles că el se revendică ca aparţinând unei organizaţii care are în denumire ceva cu biserica rusă, dar nu este reprezentantul Patriarhiei Rusiei în România, deci, din punctul nostru de vedere, nu este preot. A fost solicitat de familie pe cont propriu. Într-un regim democrat, legea cultelor permite apariţia unor organizaţii religioase, care pot împrumuta însemne, particularităţi din Biserica Ortodoxă. Legislaţia permite apariţia acestor organizaţii religiose cu pseudonimul "ortodox". Exista astfel de organizaţii care funcţionează cladestin", a adăugat Alexa.
Jurnalistul Andrei Gheorghe, realizator de radio a murit, în propria locuinţă, luni seara, la vârsta de 56 de ani, potrivit IPJ Ilfov. Decesul a fost constatat în urma unui apel la 112, în urma căruia poliţistii s-au deplasat la o adresă din Voluntari, unde a fost găsită o persoană decedată, în baia locuinţei. Ulterior, s-a confirmat că persoana era Andrei Gheorghe, conform IPJ Ilfov.
Primele verificări efectuate în cazul jurnalistului Andrei Gheorghe au relevat faptul că acesta avea afecţiuni cardiace, suferind un infarct în trecut, au precizat sursele citate. Cercetările continuă în acest caz, doctorii de la Serviciul Judeţean de Medicină Legală care au efectuat autopsia, urmând să se pronunţe după vor primi, în aproximativ o săptămână, rezultatele testului toxicologic, au spus sursele menţionate.
Joi şi vineri, trupul lui Andrei Gheorghe a fost depus la Galeria Mobiud din Capitală, urmând ca sâmbătă să fie incinerat la crematoriul Vitan Bârzeşti.
Biserică Ortodoxă a anunţat că respectă decizia fiecărui om, dar nu va participa şi nu va oficia nicio slujbă de înmormântare sau de pomenire.