MENIU

Anchetă. Magazinele din închisori încalcă prevederile contractuale cu complicitatea ANP

Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a minţit atunci când a spus că preţurile produselor din magazinele aflate în puşcării sunt apropiate de cele din magazinele obişnuite. Bonurile fiscale emise de unităţile comerciale din incinta închisorilor dovedesc abuzul făcut de patroni cu complicitatea şefilor din penitenciare. Realitatea TV a obţinut contractul pe care îl au magazinele închisori. Clauzele sunt încălcate de multe unităţi vomerciale, dar, mai grav, şi de Administraţia Penitenciarelor.

Bonurile fiscale trimise de deţinuţi la Realitatea TV demonstrează că preţurile din penitenciare sunt exagerate. Pentru o băutură răcoritoare care costă cinci lei în aproape orice magazin, în penitenciar se cer 7,5 lei. Cutia de lapte care e 5 lei peste tot, în închisoare costă 7 lei. Cel mai scump pare să fie penitenciarul Rahova.

Pe vremuri, penitenciarul Rahova era considerat o puşcărie de lux. Acum, doar preţurile din magazinul puşcăriei mai reflectă luxul de odinioară. Şi asta pentru că, spun rudele deţnuţilor, preţurile ajung să fie chiar triple.


În urmă cu două luni, după ce a fost audiat în Parlament, directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Cătălin Bejan, susţinea că preţurile nu diferă de cele din magazinele obişnuite...

"Nu am observat diferenţe mari de preţuri faţă de ceea ce înseamnă preţurile la un magazin de cartier. Nu ne raportăm la preţurile dintr-un hypermarket sau supermarket. Ne raportăm la preţurile medii de pe piaţă. Din ce am văzut acolo, preţurile nu sunt aşa cum reclamă deţinuţii.", spune Claudiu Bejan – directorul general al ANP.

Declaraţia directorului Administraţiei Penitenciarelor este contrazisă de ceea ce apare pe bonurile fiscale, dar şi de un document obţinut de Realitatea TV: contractul standard pe care trebuie să-l încheie orice magazin din închisoare. 

Actul îi obligă pe cei care deschid magazine în puşcării să menţină preţurile la nivelul supermarketurilor sau hypermaketurilor din zonă.

Potrivit documentului obţinut de Realitatea TV, o comisie a penitenciarului are obligaţia ca, lunar, să verifice preţurile de la magazinele din zonă astfel încât magazinul penitenciarului să nu exagereze cu adaosurile comerciale. Cu toate astea, la magazinele învecinate nimeni n-a văzut vreodată această comisie. 3:41


Dacă doriţi să ne trimiteţi sesizări privind condiţiile din penitenciare puteţi să ne scrieţi pe adresa martorocular@realitatea.net.

Mai multe articole despre:
închisoare anchetă penitenciare