MENIU

Anchetă la TAROM, dupa ce trei avioane s-au defectat în doar 24 de ore

<p>Anunţul de ultimă oră făcut de Ministerul Transporturilor. Ce se &icirc;nt&acirc;mplă cu TAROM?</p>

Anchetă la TAROM, după întârzierile care s-au ţinut lanţ în ultimele zile. Au fost cinci incidente aviatice, iar Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile a deschis o anchetă.

Centrul de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile a fost notificat în data de 13 octombrie, în jurul orei 23:00, despre producerea în jurul ore 21:20 a unui incident aviatic pe Aeroportul Internațional “Henri Coandă” București-Otopeni, în care a fost implicată o aeronavă de tip ATR72-500, cu însemnele de înmatriculare YR-ATI, aparținând companiei aeriene TAROM, a anunţat CIAS, într-un comunicat de presă.

Aeronava, având la bord 38 de persoane, împreună cu 4 membri ai echipajului, urma să efectueze o cursă internă București-Iași, însă pilotul comandant a întrerupt decolarea datorită unor vibrații puternice la jamba de bot și a decis întoarcerea la poziția de parcare.

Astfel, o echipă de investigatori din cadrul CIAS s-a deplasat la locul accidentului și a demarat activitățile de investigație privind siguranța, cu scopul de a determina cauzele producerii acestui eveniment aviatic.

PROMOTIE LA eMAG! TOATE OFERTELE POT FI GASITE AICI!!!

Trei curse cu probleme, în doar două zile

O altă aeronavă TAROM a avut, vineri, probleme înainte de decolare. Incidentul vine la doar o zi după ce alte două avioane ale companiei au raportat defecțiuni.

Cursa Bucureşti-Timişoara, care trebuia să decoleze vineri de la ora 12:40 de pe Aeroportul „Henri Coandă”, a fost amânată pentru aproximativ două ore, din cauza defectării unui difuzor.

„Întârzierea a fost cauzată de defectarea unui difuzor de la bordul aeronavei ce a trebuit înlocuit, în ultimul moment”, au explicat reprezentanţii TAROM.

Joi au avut loc alte două incidente din cauza unor defecţiuni tehnice. Un avion al companiei TAROM care trebuia să ajungă la Iaşi a ratat decolarea de pe Aeroportul „Henri Coandă” din cauza unei probleme tehnice. Aparatul a fost întors de la capătul pistei şi readus în zona terminalului, iar pasagerii au fost invitaţi să coboare din aeronavă.

Directorul CIAS: Nu înseamnă că reprezintă un pericol

"Au fost mai multe decolări și întoarceri, însă noi investigăm doar cazul TAROM București — Iași. Este vorba despre o investigație și nu o anchetă, pentru că ancheta presupune găsirea vinovaților, iar noi vrem să ne dăm seama de ce s-a ratat decolarea. În cadrul investigației avem în vedere mai multe componente: și procedurile de pe aeroportul Otopeni și cum a acționat pilotul, deci nu e doar TAROM", a declarat, pentru Agerpres, directorul general al agenției, Nicolae Stoica.

Nicolae Stoica a ținut să sublinieze că pasagerii TAROM pot călători în siguranță, existând foarte multe cazuri de întreruperi de decolări sau ratări ale aterizării, care nu intră în sfera evenimentelor ce se investighează.

"Desfășurăm o investigație ca să vedem de ce s-a ratat decolarea. Asta nu înseamnă că reprezintă un pericol. Sunt foarte multe întreruperi de decolare sau ratări ale aterizării, care nu intră în categoria evenimentelor care se investighează. Aici este un caz care ridică anumite semne de întrebare. Că au fost alte întreruperi sau întârzieri... nu ne ocupăm de asta. Noi ne ocupăm doar de evenimente care ar putea să reprezinte o problemă de siguranță. Care ar putea să reprezinte, pentru că s-ar putea ca și cazul acesta să nu reprezinte o problemă de siguranță și pilotul să fi luat cea mai bună decizie, aceea de a întrerupe decolarea. Faptul că s-a ratat aterizarea se încadrează în Regulamentul 996 și Anexa 13 într-o anumită categorie de eveniment și trebuie investigat", a explicat el.

Oficialul CIAS a mai spus că investigația "va dura un pic", deoarece cutiile negre de pe aeronavă trebuie trimise în Franța, pentru decodificare.

"Investigația va dura un pic, pentru că avem de analizat și legislație și proceduri, de extras înregistrările de pe aeronavă, respectiv cutiile negre, și aici noi nu avem facilități de decodificare; trebuie să mergem în Franța și acum depinde și de colegii noștri din Franța. În cazul avioanelor care sunt dotate cu înregistratoare, investigația durează mai puțin", a arătat Stoica.

Conform pasagerilor, pilotul i-a informat că sunt vibraţii într-o roată şi a întors avionul

„Pilotul comandant a simţit vibraţii la jamba de bot şi a decis întreruperea decolării şi întoarcerea în poziţia de parcare, pentru verificări”, se arată și în comunicatul TAROM.

De asemenea, cursa Bucureşti – Satu Mare s-a întors pe Aeroportul „Henri Coandă”, la 15 minute după decolare.

„Din cauza unei disfuncţionalităţi la retragerea trenului de aterizare, echipajul a luat decizia să se întoarcă la sol, punând pe primul loc siguranţa pasagerilor”, a anunţat TAROM.

Ministrul Transporturilor a recunoscut că avioanele TAROM au probleme tehnice care trebuie remediate urgent

Ministrul Transporturilor, Sorin Bușe, a recunoscut, la începutul lunii octombrie, că avioanele TAROM au probleme tehnice care trebuie remediate urgent, pentru ca avioanele să nu mai aibă întârzieri.

În ultimele luni, aeronavele companiei de stat s-au confruntat cu defecţiuni şi pe aeroporturile din ţară şi pe cele din străinătate.

Un alt incident a avut loc la data de 30 septembrie, când cursa de Amsterdam s-a întors la Bucureşti, după 35 de minute de la decolare.

Pilotul aeronavei Tarom a fost cel care a decis să revină pe aeroportul Otopeni, din motive de siguranță. La bordul avionului care zbura către orașul Amsterdam se aflau 117 pasageri.

Mai multe articole despre:
Tarom avioane Tarom anchetă TAROM probleme Tarom