MENIU

Ministrul Sănătății trimite Corpul de control la Spitalul de Oftalmologie. Este vizată Monica Pop

<p>Anchetă la Spitalul Florească. MS: Personalul Unităţii de Arşi, cea mai mare problemă</p>

Ministrul Sănătății va trimite Corpul de control la Spitalul de Oftalmologie, a anunțat purtătorul de cuvânt al ministerului Sănătății, Laurențiu Colintineanu, fiind vorba de verificări în legătură cu managerul unității medicale, dr. Monica Pop.

"Va exista un control, aceasta este procedura legală. Trebuie să trimitem Corpul de control să constate și să probeze cu documente ceea ce se spune în această dimineață despre cazul doamnei Pop", a precizat Colintineanu într-o conferință de presă.

Monica Pop: Spaţiile închiriate în spital aparţin primăriei, sunt concesionate pe 49 de ani. E total legal ce am făcut

Managerul Spitalului Clinic de Oftalmologie din Capitală, Monica Pop, a respins, miercuri, într-o conferinţă de presă, acuzaţiile legate de incompatibilitatea în care s-a aflat, fiind şi angajată a firmei căreia i-a închiriat un spaţiu în spital, ea susţinând că spaţiile din unitatea medicală aparţin primăriei şi sunt concesionate pentru 49 de ani. Ea a mai spus că nu ştie care este prejudiciul adus de director în cele două ore în care lucrează în timpul liber în sistemul privat, conform news.ro.

"Sunt mai multe spaţii închiriate în spital. Aceste spaţii au fost concesionate de primărie pentru 49 de ani. Este spaţiul primăriei. Este total legal ce am făcut. Este răzbunarea unui jurnalist. Sunt afirmaţii departe de adevăr", a declarat managerul Spitalului de Oftalmologie.

Ea a mai spus că nu înţelege care a fost prejudiciul adus spitalului dacă două ore din timpul său liber a lucrat în privat.

"Când am fost în această situaţie legea permitea. Apoi, avem hotărâre definitivă care atestă că această situaţie ne este favorabilă nouă. Legea prin care directorilor de spitale şi şefilor de secţie le este interzis să lucreze într-un spaţiu privat a fost făcută pentru a lovi într-un manager de spital. Este o lege nedreaptă pentru că ştim că salariile din sistem sunt acelea care sunt. În timpul liber orice director sau şef de secţie poate lucra câteva ore în privat. Dar, după apariţia legii muţi şefi de secţie au plecat de la stat. Care este prejudiciul material adus de un director dacă lucrează în timpul liber şi dă consultaţii în privat?", a mai spus managerul Spitalului de Oftalmologie din Capitală.

Întrebată care a fost situaţia privind produsele Hexi Pharma achiziţionate de spital, medicul a spus că a avut numai Betadină, şi nu biocide, iar acestea au corespuns concentraţiei: "Noi am avut Betadină de la HexiPharma, niciodată biocide. Dar Betadina a fost exact ceea ce scria pe etichetă. Soţul meu este inginer chimist şi l-am rugat să facă o analiză. Apoi, noi avem epidemiolog în spital. Este un cerber. Nu mişcă nimeni în faţa ei. Totul trebuie să fie corespunzător".

Monica Pop, cel mai longeviv director de spital din România, a beneficiat de sprijinul parlamentarului PSD Florian Popa, care s-a numit membru în CA al Spitalului de Oftalmologie şi şeful Comisiei de concurs, ea câştigând astfel concursul de manager şi în 2010 şi în 2014, scriu, miercuri, jurnaliştii GSP. De asemenea, directorul Monica Pop a închiriat firmei Monona, care vinde mâncare, dar şi rame de ochelari, lentile şi cristaline pentru bolnavi, un spaţiu în spital şi a prelungit contractul de patru ori de atunci, iar, în schimb, firma a angajat-o, timp de patru ani.

Corpul de control al ministrului Sănătăţii va merge săptămâna viitoare la Spitalul Clinic de Oftalmologie din Capitală, după ce GSP a scris că managerul acestei unităţi medicale, Monica Pop, a fost angajată a firmei căreia i-a închiriat un spaţiu în spital unde se vând inclusiv cristaline pentru pacienţi, a anunţat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu, precizând că legea spune foarte clar că "funcţia de manager este incompatibilă cu extercitarea oricăror funcţii, cu excepţia funcţiilor din domeniul medical din aceeaşi unitate".

Anchetă de la Spitalul Floreasca

În urma anchetei efectuată ieri la Spitalul Floreasca, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu, a afirmat că personalul medical reprezintă una din marile probleme privind Unitatea de Arşi. 

"Este nevoie de oameni cu experienţă, astfel încât să fie ocupate posturile libere", a spus acesta.

De asemenea, purtătorul de cuvânt la Ministerului Sănătăţii a explicat că Unitatea de Arşi este organizată pe lângă secţia de Chirugie Plastică şi că această formulare, "pe lângă", aducele unele probleme. "Unitatea de Arşi trebuie să fie o unitate distinctă", a continuat acesta.

Laurenţiu Colintineanu a mai precizat că cele şase paturile de la această unitate nu sunt în contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. "Este o problemă care trebuie rezolvată, pentru că nu se pot face decontări cu CNAS", a declarat acesta, explicând că tratamentul, când se decontează, are o limită, iar costurile sunt mult mai ridicate.

Conform acestuia, după vizita de ieri a ministrului Vlad Voiculescu a decis crearea unui grup de lucru format din experţi din ţără şi din afară care vor propune soluţii integrate pentru a asigura funcţionarea acestei unităţi.

Suspendarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de conducere de la nivelul spitalelor

În plus, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a decis suspendarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de conducere de la nivelul spitalelor, acestea fiind oprite timp de câteva săptămâni, până la realizarea unui nou contract de management al spitalelor, care va conţine criterii de performanţă.

"Ministrul Vlad Voiculescu a semnat, vineri, un ordin prin care a retras reprezentanţii Ministerului Sănătăţii din consiliul de administraţie de la Spitalul Floreasca şi din comisia de contestaţie din cadrul concursului pentru funcţia de management, concurs care trebuia să se desfăsoare ieri. Conform prevederilor legale, ordinul semnat de ministru a avut efectul de a anula desfăşurarea concursului", a declarat Laurenţiu Colintineanu.

Acesta a precizat că potrivit proiectului de management, funcţiile de conducere vor fi ocupate pe baza unor criterii de performanţă.

"E convingerea ministerului că a venit momentul pentru a analiza şi a efectua modificări privind procedura de selecţie a viitorilor manageri. Procesul de selecţie este o parte foarte importantă a acestui angrenaj. E în lucru un contract de management al spitalelor. Trebuie să conţină criterii clare de performanţă. Printre criterii l-aş menţiona pe cel de raportare reală a infecţiilor nosocomiale. Vom acorda mare atenţie asupra criteriilor de igienă, nu mai vrem spitale murdare în România. Un alt element este feedback-ul pacienţilor. Niciun concurs pentru ocuparea funcţiei de manager nu va avea loc până nu se va definitiva acest proiect de management iar termenul este de câteva săptămâni", a mai declarat purtătorul de cuvânt al ministerului Sănătăţii.