Anchetă explozivă după ce Guvernul a plafonat prețul lemnului de foc - Mafia pădurilor, ajutată
Este anchetă explozivă după ce Guvernul a plafonat prețul lemnului de foc. Specialiștii spun că, prin această măsură, mafia lemnului va avea de câștigat. Asta pentru că oamenii plătesc legal 400 de lei pe metru cub, iar pe bon sunt trecute, extra, costuri pe transport și alte cheltuieli. Totul ca să iasă în profit cât mai mare și, astfel, românii vor ajunge să plătească la fel de mult sau poate chiar peste ce plăteau înainte de plafonare.
„Azi guvernul va adopta decizia de plafonare a prețurilor la lemnul de foc”, a spus premierul icolae Ciucă.
5 decembrie. Guvernul anunță plafonarea lemnului de foc la 400 de lei metru cub. Decizia a mutat toată piața lemnului în ilegalitate. Depozitele s-au golit rapid, iar cei mai mulți comercianți au refuzat să mai vândă legal, pentru că, spun ei, pierd bani. Mai mult, economiștii avertizează că legea îi avantajează mai ales pe cei care se ocupă cu defrișările ilegale.
„Prețul la lemnul de foc, tocătura, rumeguș și restul de lemn se stabilește la 400 de lei. La brichete se stabilește un preț maxim de 1.500 lei pe tonă și la peleți maxim 2.000 de lei cu tva inclusiv”, a spus Tanczos Barna atunci.
Prețul plafonat era cu mult sub prețul pieței de la acea vreme. În unele zone, lemnul ajungea să coste și 1.500 de lei metru cub. Oamenii care locuiau în zone lipsite de păduri plăteau, desigur, cel mai mult. Și asta pentru că transportul se reflecta în prețul final. Mai mult, spre deosebire de plafonarea prețului la energie, acolo unde distribuitorii primesc bani de la stat, în cazul lemnului de foc măsura nu include nicio compensare pentru producători.
După aproape o lună de haos, premierul recunoaște că măsura este greșită.
Nicolae Ciucă, pe 2 noiembrie: „Se dovedeşte că nu este tocmai conform cu realitatea, de aceea vom lua măsuri de corectare. Avem puterea să recunoaştem acolo unde greşim”.
În timp ce politicienii încă analizează dacă măsura e bună sau nu, oamenii sunt disperați.
„Ne îmbrăcăm gros, nu avem ce să facem, ne îmbrăcăm mai gros să facem economie la lemne, că așa nu avem ce”, a spus un român cu venituri mici.
Peste trei milioane de gospodării se încălzesc cu lemne. Ordonanța de plafonare este însă valabilă până în luna martie.