MENIU

Amnistia fiscală se extinde şi la persoanele fizice. Cum scapi de penalităţi şi dobânzi

<p>Taxe fără penalităţi</p>

O nouă decizie guvernamentală cu iz electoral: persoanele fizice ar putea scăpa de plata penalităţilor de întârziere dacă îşi achită taxele până la 31 martie anul viitor.

Amnistia fiscală prin care firmele care plătesc datoria de bază şi dobânzile scapă de plata penalităţilor de întîrziere va fi extinsă şi la nivelul persoanelor fizice.

UPDATE Guvernul va scuti şi persoanele fizice, pe lângă firme, de la plata penalităţilor stabilite pentru întârzierea la achitarea datoriilor către bugetul de stat, precum cele provenite din închirierea unor imobile sau din drepturi de autor, dar ar putea renunţa şi la o parte din dobânzile aplicate.

"Eu încerc să mai adaug ceva. Pe lângă penalităţile care se şterg, şi măcar o parte din dobânzi, până la limita costului pe care îl am atunci când eu mă împrumut din piaţă ca stat, să poată fi şterse", a menţionat Teodorovici, citat de Mediafax.

Statul român se împrumută în prezent, în medie, la dobânzi de 1,5% pe an. Ministrul a punctat, răspunzând unei întrebări, că penalităţile de întârziere vor fi şterse pentru datoriile "din orice zonă", incluzându-le astfel şi pe cele aferente contractelor de drepturi de autor.

Statul va scuti, suplimentar, şi o parte din dobânzile datorate, iar contribuabilii vor plăti doar o dobândă egală cu cea la care se împrumută acum statul român de pe pieţele internaţionale,  Anunţul a fost făcut în această dimineaţă de Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici la digi24.

Proiectul de amnistie fiscală pentru firme a fost discutat în şedinţa Guvernului de ieri. Companiile care înregistrează la 30 septembrie datorii la bugetul de stat vor fi scutite de penalităţile de întârziere aferente dacă achită până la 31 martie obligaţiile principale de plată, iar până la 30 iunie dobânzile aferente.

Momentan, dobânzile aferente datoriilor bugetrare sunt de 0,03% pe zi, ceea ce înseamnă o rată anuală a dobânzii de 10,95% pe an. Or, acum statul român se împrumută de pe pieţe cu mai puţin de 3%. Aceasta va fi şi dobânda percepută acum firmelor şi populaţiei care a plătit datoria istorică de bază.

Diferenţa de peste şapte puncte procentuale va fi scutită de la plată, scrie sursa citata.

Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă publicat vinerea trecută de Finanţe, companiile care înregistrează la 30 septembrie datorii la bugetul de stat vor fi scutite de penalităţile de întârziere aferente dacă achită până la 31 martie obligaţiile principale de plată, iar până la 30 iunie dobânzile aferente.

Astfel, penalităţile de întârziere aplicate pentru datoriile înregistrate vor fi anulate dacă firmele îndeplinesc o serie de condiţii, printre care stingerea, până la termenul de plată prevăzut de Codul de procedură fiscală, a eventualelor dobânzi calculate până la data achitării obligaţiilor de plată principale.

De asemenea, trebuie să achite datoriile principale curente, până la data depunerii cererii de anulare a penalităţilor de întârziere, cu termene de plată cuprinse între 1 octombrie şi 31 martie 2016.

Firmele cu datorii vor depune toate declaraţiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data înregistrării cererii de anulare a penalităţilor de întârziere, al cărei termen maxim este 30 iunie 2016.

Prin proiectul de act normativ Guvernul intenţionează să anuleze şi penalităţile de întârziere datorate şi neachitate la 30 septembrie 2015, aferente obligaţiilor de plată principale cu termene de plată anterioare acestei date şi stinse până atunci, cu condiţiile ca până la 31 martie firmele să stingă dobânzile aferente respectivelor obligaţii de plată principale şi să depună cererea de anulare a penalităţilor de întârziere până la 30 iunie 2016.

Proiectul ar putea fi aprobat în Guvern săptămâna viitoare.