Amenzi usturătoare pentru benzinăriile din toată țară. Ce nereguli au găsit inspectorii ITM
Amenzi usturătoare au fost date de inspectorii de la ITM pentru benzinăriile din întreaga țară. Motivul: angajații nu au respectat protecția muncii. Au fost verificate 1.800 de stații, iar verificările vor continua, transmit autoritățile.
Inspectorii de muncă au aplicat amenzi de peste 700.000 de lei în benzinării din toată ţara în urma neconformităţilor depistate în timpul controalelor efectuate săptămâna trecută.
„Pentru neconformităţile depistate în cadrul campaniei de control, inspectorii de muncă au aplicat 1171 de sancţiuni, din care 1009 avertismente şi 162 amenzi, în valoare totală de 702.300 lei. Pentru remedierea neconformităţilor constatate în domeniul relaţiilor de muncă, au fost dispuse 786 de măsuri, iar în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost dispuse 1038 de măsuri, cu termene de îndeplinire precise. Măsurile dispuse de inspectorii de muncă au termene concrete de remediere a neconformităţilor constatate, iar aceştia vor monitoriza modul în care angajatorii îndeplinesc măsurile dispuse, la termenele scadente”, se precizează în comunicatul Inspecţiei Muncii.
Printre neregulile constatate de inspectorii de muncă s-au numărat lipsa evidenţei zonelor cu risc ridicat şi specific, documente neactualizate, precum acela privind protecţia împotriva exploziilor şi certificatul de examinare „in situ”, pentru instalaţiile care funcţionează în mediu potenţial exploziv, neefectuarea verificării periodice a rezistenţei de dispersie a prizelor de împământare sau lipsa instruirii adecvate în domeniul S.S.M. privind atmosferele explozive.
Totodată, reprezentaţii Inspecţiei Muncii au descoperit că lipsesc instrucţiuni privind folosirea surselor de foc deschis (inclusiv pentru fumat) şi indicatoare de semnalizare de securitate şi a zonelor, precum şi marcajele căilor de acces şi de circulaţie. De asemenea, s-a constatat neacordarea echipamentului de protecţie corespunzător, din materiale care nu pot produce descărcări electrostratice, dar şi neutilizarea echipamentului individual de protecţie din dotare de către lucrători.
Cele mai frecvente deficienţe constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost depozitarea necorespunzătoare a materialelor inflamabile şi a buteliilor fără gardă de protecţie nedemontabilă, manipulate manual, care nu prezentau capacul de protecţie montat prin infiletare, operatori GPL neautorizaţi şi lipsa autorizaţiei ISCIR la staţia GPL.