MENIU

Amendă anti-coronavirus după o fotografie pe Facebook, ANULATĂ în instanță. Ce a spus judecătorul

Amenda primită de un bărbat pentru că nu purta masca într-un spațiu public a fost anulată de un judecător din Lugoj pentru că se baza doar pe o fotografie publicată pe internet.

 

Acesta, care trăiește în Lugoj, a mers în timpul verii la terasa unui local, de unde  postat o fotografie pe contul său de Facebook. Întâmplarea a avut loc pe 25 iulie 2020. După câteva zile, a primit acasa un proces verbal de sanctionare cu o amendă de 500 lei pentru ca nu a purtat masca la terasa.

Imediat a depus o plângere in instanță, prin care cerea anularea amenzii dată de polițiștii de la IPJ Timiș. Poliția i-au răspuns că prin amendă a fost sancționată de fapt nerespectarea  masurilor individuale de protectie împotriva virusului SARS-CoV-2, așezându-se cu alte sapte persoane la o masă.

„Sub aspectul legalitatii procesului-verbal de constatare a contraventiei, instanta constata ca sunt indeplinite conditiile de validitate prevazute de OG nr.2/2001 sub sanctiunea nulitatii absolute. Sub aspectul temeiniciei procesului-verbal de contraventie, instanta apreciaza ca nu se impune angajarea raspunderii contraventionale a petentului pentru urmatoarele motive. Potrivit art. 1 din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, constituie contraventie fapta savarsita cu vinovatie, stabilita si sanctionata prin lege, ordonanta, prin hotarare a Guvernului sau, dupa caz, prin hotarare a consiliului local al comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti, a consiliului judetean ori a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

(...) Din cuprinsul actului constatator rezulta ca agentul constatator nu a constatat fapta cu propriile simturi fapt ce se desprinde si din cuprinsul raportului agentului constatator astfel incat, acestea nu pot fi retinute atata timp cat nu sunt sustinute de nici un fel de probe iar dubiul care se creeaza intr-o asemenea situatie trebuie sa profite petentului avand in vedere faptul ca art. 6 din CEDO cu toate garantiile pe care le ofera, inclusiv prezumtia de nevinovatie, este aplicabil in aceasta speta, prin prisma cauzei Anghel contra Romaniei", a precizat Judecatoria Lugoj in motivarea hotararii privind anularea procesului verbal de contraventie, scrie ziare.com.

Magistratul sustine și ca procesul verbal de contraventie nu trebuie sa incalce prezumtia de nevinovatie si nu scuteste agentul constatator de obligatia sa de a sustine cu dovezi temeinicia procesului verbal de contraventie atunci cand acesta este contestat. Hotărârea nu a fost contestată de IPJ TImiș.