Ambasadorul britanic: Medicul Sarah Pape i-a cerut ajutor lui Cameron înaintea autorităților române
Ambasadorul britanic, Paul Brummell, a declarat, joi, că cererea oficială de ajutor din partea Ministerului Sănătății pentru victimele din Colectiv a venit vineri, 6 noiembrie, în condițiile în care doctorul Pape, care a venit voluntar pentru victimele din Colectiv, a cerut ajutor premierului britanic David Cameron marți, 4 noiembrie, notează HotNews.ro.
„Primul contact pe care eu l-am avut cu autoritățile române a fost la ora 04:00, sâmbătă, 31 octombrie, când am aflat despre incendiu și am sunat la ISU”, a declarat ambasadorul Paul Brumell, într-un briefing de presă organizat joi de Ambasada britanică la București.
Cererea oficială de ajutor de la ministrul Nicolae Bănicioiu a venit vineri, pe data de 6 noiembrie, zi în care Ambasada a și primit documentul oficial, afirmă Paul Brummell. Cererea se referă strict la transportul victimelor și a fost făcută în cadrul asistenței bilaterale, nu în cadrul Mecanismului European.
Ambasadorul Brumell a precizat că pe parcursul săptămânii a avut contacte în repetate rânduri cu ISU și a vorbit de mai multe ori cu doctorul Raed Arafat, secretarul de stat în MAI.
Victimele din Colectiv au fost examinate de dr. Sarah Pape, specialist britanic venit voluntar în România, și de dr. Keith Judkins, venit în România pentru o conferință medicală, dar care și-a modificat programul pentru a oferi ajutor.
Ambasadorul Brummell precizează că misiunea diplomatică se aștepta la o cerere oficială și a lucrat cât a putut în avans pentru a pregăti momentul. Așa se face că primii pacienți au fost transportați în Marea Britanie pe data de 7 noiembrie, a doua zi după cerere.
Reamintim că dr. Pape, care a aflat de tragedia din Colectiv abia marți, pe data de 3 noiembrie, a venit imediat în România pe 4 noiembrie și a transmis o cerere unui parlamentar din circumscripția sa în aceeași zi. Cererea este o interpelare parlamentară adresată premierului David Cameron, în urma căreia premierul britanic s-a arătat dispus să ofere asistență României.
Bilanţul tragediei din clubul Colectiv continuă să crească. Numărul morţilor a ajuns la 54, după ce un tânăr în vârstă de 22 de ani, care se afla internat la Bagdasar Arseni, a decedat joi după-amiază. Acesta avea arsuri pe mai mult de jumătate din suprafața corpului. Totodată, în această dimineață, doi pacienți de la Spitalul Floreasca au decedat. Un alt rănit grav, care se afla transportat la o clinică din străinătate, a decedat miercuri seară. Este vorba despre Alexandru Pascu, basistul trupei "Goodbye to Gravity".
Reamintim că 13 persoane au decedat doar sâmbătă şi duminică atât în spitalele din ţară, cât şi în spitalele din străinătate. Răniţii au pierdut lupta cu viaţa în urma insuficienţei organice sistemice şi a arsurilor grave.