MENIU

Ambasada SUA, vizată de un atac, în Irak - 3 rachete, lansate în Bagdad

Atac cu rachete în Irak

Un atac cu rachete a avut loc duminică în Irak,  într-un cartier din Bagdad, aflat în apropierea Zonei Verzi, unde își are sediul Ambasada SUA. Nu au fost raportate victime. 

”Trei rachete Katiuşa au căzut în cartierul Mansur din Bagdad”, a declarat o sursă de securitate pentru AFP, sub acoperirea anonimatului.

Zona Verde, unde se află clădirile guvernamentale irakiene şi Ambasada SUA, este adiacentă cartierului Mansur. 

Atacul, primul asupra Bagdadului din iulie, nu a fost revendicat, având loc în plin proces de renumărare a voturilor alegerilor parlamentare anticipate din 10 octombrie.
Potrivit rezultatelor preliminare, Alianţa Cuceririi, vitrina politică a lui Hashd al-Shaabi, o coaliţie influentă de foşti paramilitari pro-Iran, a pierdut locuri. Liderii Hashd al-Shaabi contestă vehement aceste rezultate şi câteva sute dintre susţinătorii lor au început în urmă cu 12 zile un sit-in pe un bulevard ce duce la Zona Verde în semn de protest. Hashd al-Shaabi se opune cu înverşunare prezenţei americane în Irak. Liderii săi au salutat de mai multe ori atacurile cu rachete şi drone care au vizat în ultimele luni baze militare irakiene ce găzduiesc americani, fără a le revendica oficial, potrivit hotnews.  

În Irak sunt încă desfășurați aproximativ 2.500 de militari americani. De anul viitor, aceștia se vor limita oficial la rolul de ”consilieri” ai forţelor de securitate irakiene.

Mai multe articole despre:
ambasada sua irak atac rachete bagdad