Alocaţia pentru copii a fost majorată la 84 de lei
Deputații au adoptat, miercuri, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.65/2014 cu un amendament al PNL care prevede ca alocația de stat pentru copii să crească de la 42 la 84 de lei. Decizia a fost luată cu 332 de voturi "pentru". Au fost, totuşi, şi două abţineri. Surpriza din plen a constat în faptul că niciun deputat nu a votat împotriva măsurii, deşi premierul Victor Ponta a sugerat că se opune amendamentului PNL. Anterior, deputaţii PSD din Comisia de Muncă au dat aviz negativ proiectului liberalilor, susţinând că nu sunt fonduri suficiente pentru majorare. Proiectul fusese respins, luni, şi de plenul Senatului.
PNL câştigă prima bătălie cu PSD în Parlament. Liberalii au reuşit să impună dublarea alocaţiilor copiilor, până la 84 de lei! Şi asta pentru că i-au prins pe social-democraţi pe picior greşit. Vrând nevrând, premierul Victor Ponta a dat undă verde în PSD să se voteze pentru această măsură, chiar dacă implică un efort bugetar serios.
Amendamentul a fost propus de deputatul PNL Cristina Pocora la proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.65/2014 pentru modificarea și completarea unor acte normative și a fost adoptat cu 98 de voturi "pentru" și 77 "împotrivă".
Liderul PNL, Alina Gorghiu, a spus că este o veste foarte bună pentru familiile din România.
"Vorbim de peste 3 milioane jumătate de copiii care se vor bucura de dublarea alocațiilor. M-aș bucura să putem să aducem în casele tuturor o mică bucurie. Acest parcurs trebuie continuat", a spus Gorghiu, citată de AGERPRES.
Camera Deputaților este for decizional.
Ce spune Ponta despre dublarea alocaţiilor pentru copii
Deputaţii social-democraţi din Comisia de Muncă au dat, marţi, aviz negativ proiectului PNL care vizează majorarea alocaţiilor copiilor de la 42 la 84 de lei. Deputaţii PSD s-au opus măririi alocaţiei copiilor pe motiv că nu ar exista fonduri bugetare suficiente pentru creşterea acestora. Printre aleşii care au votat "împotrivă" se află Florin Iordache, Adrian Solomon şi Cristina Nichita.
"Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii să vină să precizeze sursele de unde vom da alocaţiile. Nu putem mări o alocaţie fără să avem o sursă. Această creştere de la 42 la 80 nu acoperă cheltuielile, dar, în acelaşi timp, la cele 3.600.000 de copii nu ne putem permite să dăm o lege fără să avem sursa de finanţare", a declarat Florin Iordache.
"A fost considerat acest amendament un "tembelism" de către PSD, am fost făcuţi în toate felurile. Ni s-a explicat foarte savant de reprezentantul Ministerului Muncii că există şi alte forme de sprijin pentru copii în afara acestei alocaţii", a declarat Ludovic Orban.
Ulterior, liberalii au propus un alt amendament, de a creşte alocaţia de la 42 la 50 de lei.
Proiectul fusese respins, luni, şi de plenul Senatului.