MENIU

Alina Bica cere audierea lui Băsescu în instanţă. Judecătorii nu sunt de acord

Fosta șefă a DIICOT Alina Bica a solicitat joi magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție audierea lui Traian Băsescu, în calitate de martor, în dosarul în care a fost trimisă în judecată alături de fostul ministru Adriean Videanu.

Laura Vicol, avocata Alinei Bica, a declarat că Traian Băsescu știa că adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, a amenințat-o pe clienta sa.

Audierea lui Băsescu a fost însă respinsă de judecători, pe motiv că nu este utilă în acest dosar.

Avocata a mai spus că de amenințările lui Florian Coldea ar fi știut și fostul director al SRI George Maior, însă nu a mai solicitat audierea acestuia, deoarece este plecat în SUA.

Tot acum, Alina Bica a anunțat că renunță să o mai cheme pe Elena Udrea ca martor în dosar.

În schimb, instanța a admis audierea tuturor martorilor din rechizitoriu, inclusiv a omului de afaceri Ovidiu Tender și a soției lui Adriean Videanu, Miorița.

În cadrul ședinței de judecată, Alina Bica a dat o amplă declarație în care a reluat subiectul relației tensionate pe care a avut-o cu Florian Coldea, susținând că ea nu a fost singurul șef din DIICOT care a fost "executat" de adjunctul directorului SRI.

Alina Bica a mai relatat împrejurările în care a solicitat subordonaților săi să nu mai ceară o pedeapsă cu executare pentru omul de afaceri Ovidiu Tender (inculpat în dosarul RAFO-Carom), precum și detalii despre întâlnirile cu Florian Coldea.

Astfel, Bica a povestit că, în anul 2005, era procuror de caz în dosarul lui Tender și a aflat că acesta făcea demersuri pentru a-i da aproximativ 500.000 de euro.

De asemenea, expertul desemnat în dosarul RAFO-Carom s-a prezentat la DIICOT și a dezvăluit că a fost contactat printr-un avocat și i s-a oferit din partea lui Tender suma de 1 milion de euro, dacă expertiza pe care urma să o întocmească ar fi fost favorabilă omului de afaceri.

DIICOT a luat atunci decizia să ceară în instanță arestarea preventivă a lui Ovidiu Tender, lucru care s-a și întâmplat.

În continuare, Bica a explicat că, ulterior, un lucrător de la Serviciu Român de Informații, care îl supraveghea pe Tender, a venit la ea în birou și i-a spus că arestarea acestuia a deranjat anumite persoane din SRI. Apoi, Ovidiu Tender a făcut cerere de revocare a arestării preventive, admisă de instanță.

"DIICOT i-a blocat plecarea din țară. Acesta deja își luase bilet de avion. Ce s-a întâmplat atunci mi-a dat de înțeles că Tender nu este un om obișnuit. Când în anul 2013 s-a pus problema ca eu să preiau conducerea DIICOT, au fost discuții cu privire la modul în care va trebui să abordez anumite dosare care țineau de interese de stat. Mi s-a spus că una e să fii secretar de stat în Ministerul Justiției, alta șef la DIICOT", a spus Bica.

Alina Bica a dezvăluit că a avut o discuție informală cu persoane din SRI, în timpul căreia i s-a propus să se retragă de la DIICOT și să fie înlocuită cu Giorgiana Hosu, iar Codruț Olaru să devină procuror șef adjunct al instituției, în timp ce ea urma să îi ia locul lui Olaru la Parchetul General.

Bica a povestit apoi cum a luat decizia de a-i solicita procurorului de ședință să ceară la Tribunalul București o pedeapsă cu suspendare pentru Tender, totul pornind de la o întâlnire propusă de Florian Coldea.