MENIU

Alimentul cel mai BOGAT în VITAMINA C, de sezon. Cum îl păstrezi pentru iarnă

Mai fermi și mai gustoși ca oricând, pot fi considerați vedetele sezonului. Indiferent de cum alegi să îi consumi, este necesar să știi numeroasele beneficii pe care le au: de la vitamine, la antioxidanți și minerale extrem de benefice pentru organism. Ardeiul gras și gogoșarul reprezintă unele dintre cele mai sănătoase legume în luna septembrie.

Cea mai bună modalitate pentru a-i consuma este cea crudă, în salate, sub formă de suc proaspăt, iar după dorință, și copți la cuptor.

În 100 de grame de ardei sînt 125 de mg de vitamina C, adica 100% din doza zilnica recomandată. În compozitia ardeiului se mai adaugă 0,8 mg de vitamina B6 si 0,45 mg de vitamina K. Vitamina A este si ea prezentă, beta-carotenul fiind un antioxidant foarte puternic, care contracarează efectele radicalilor liberi și reduce daunele pe care aceștia le produc arterelor, nervilor și țesuturilor.

Sunt sursa numărul unu de vitamina C

Ardeiul gras și gogoșarul conțin vitamina C în cantități uriașe. Ardeiul gras verde are de două ori mai multă vitamina C decât citricele, iar ardeiul roșu conține cu 330% mai multă vitamina C decât o portocală – vitamina care stimulează arderea grăsimilor din depozite prin activarea enzimei L-carnitina din mușchi, care contribuie la sinteza moleculelor noi de colagen și menține organismul tânăr, care proteajează organismul de inflamații, sporește imunitatea și curăță arterele de grăsimi.

Ardeiul gras, ideal în cura de slăbire

Pentru că este scăzut în calorii și are o muțime de vitamine, antioxidanți și minerale, ardeiul gras este una dintre cele mai potrivite legume dacă vă aflați într-o cură de slăbire. Ardeiul gras și gogoșarul stimulează tranzitul intestinal datorită fibrelor dietetice pe care le conțin.

Conform unui studiu, chinezii, care consumă mari cantități de ardei gras au cu 27% mai puține șanse de a face cancer pulmonar, și asta în condițiile în care sînt printre cei mai mari fumători din lume, potrivit bzi.ro.

În plin sezon, este potrivit să incluzi zilnic în meniu câte o porție de ardei gras sau de gogoșari, consumați ca atare la gustări, în combinație cu diverse legume sau ca granitură la bucatele din carne sau pește. Evitați să îi gătiți prin prăjire în ulei!

În frigider, ardeiul se păstrează în pungi de hârtie până la șapte zile. Ardeii dulci pot fi congelați fără să fie opăriți, la fel și ardeii copți pot fi congelați. Copți și curățați de coajă sunt potriviți în special pentru cei cu stomacul sensibil și care suferă de colon iritabil.

Mai multe articole despre:
0 ardei gras gogosari ardei gras congelat