Alimente esenţiale pentru frigiderul şi cămara ta (P)
O alimentaţie sănătoasă înseamnă să alegi ingrediente şi produse cu valori nutriţionale echilibrate, care să îi ofere corpului tău atât macronutrientii, cât şi micronutrientii de care are nevoie.
Dacă îţi doreşti să mănânci echilibrat, iată ce alimente nu trebuie să îţi lipsească din frigider şi din cămară:
Lapte sau lapte vegetal
Laptele este o super alegere pentru o alimentaţie echilibrată. Acesta este bogat în calciu şi vitamine, fie că este vorba despre lapte de vacă, de capră sau de bivoliţă. Totuşi, este important să acorzi atenţie procentului de grăsime pe care-l are laptele. Nu îţi doreşti să consumi grăsimi în cantităţi foarte mari, aşa că alege cu atenţie, în funcţie de cât de des foloseşti laptele în bucătărie.
Laptele vegetal, de ovăz, orez, soia sau migdale, este cea mai bună alegere pentru cei ce îşi doresc să prepare în continuare reţete pe bază de lapte, însă ţin o dietă vegană sau au intoleranţă la lactoză.
De ce nu trebuie să îţi lipsească laptele din frigider dacă îţi doreşti o alimentaţie echilibrată? Pentru că îl poţi folosi într-o mulţime de combinaţii. Reţetele de dulciuri de casă, terciuri, mix-uri pe bază de cereale, budincă sau smoothie-uri includ deseori şi lapte.
Carne slabă
Pentru cei ce nu urmează un regim vegan sau vegetarian, carnea slabă este o sursă esenţială de proteine, dar şi de vitamine din gama B. Ai mai multe alternative atunci când alegi carnea slabă, de la pui sau curcan şi până la iepure sau pulpă ori vrăbioara de vită. Carnea albă nu este automat slabă. Spre exemplu, pulpele de pui sunt mult mai bogate în grăsimi comparativ cu pieptul de pui.
Pentru o alimentaţie completă, include carnea slabă în regimul tău, nu neapărat zilnic, ci de câteva ori pe săptămână.
Pește
Dacă nu mănânci deloc carne sau poate îţi doreşti uneori o alternativă la aceasta, atunci peştele este şi el un must în frigiderul sau congelatorul tău. Ai o gamă variată din care să alegi, de la somon, somn, cod sau șalău şi până la tilapia, pangasius sau crap. Poţi prepara peştele la grătar, la tigaie, în air-fryer sau la cuptor și-l poți servi alaturi de un mix de legume congelate, de cartofi, orez sau salate.
Pâine integrală
Pâinea integrală este o sursă minunată de fibre şi carbohidraţi, aşa că nu ai de ce să o excluzi din alimentaţia ta. O poţi consuma în zeci de moduri, mai ales dacă îţi plac sandwich-urile. Poţi combina pâinea cu ou, carne, lactate, dar o poţi integra şi în gustări dulci, alături de gemuri sau creme tartinabile.
Cartofi
Pentru a pregăti garnituri gustoase şi sănătoase, poţi folosi cartofii. Aceştia sunt o sursă excelentă de carbohidraţi şi se pot prepara în zeci de moduri. Bineînţeles, este important să nu îi prăjeşti în ulei, ci să cauţi moduri sănătoase de a-i găti. Îi poţi prepara la cuptor, la air-fryer sau sub formă de piure.
Fructe şi legume
Pentru o alimentaţie echilibrată şi corectă, ai nevoie de fructe şi legume proaspete în fiecare zi. Legumele se pot servi în salate, că garnitura sau chiar că gustare. De asemenea, fructele sunt un desert excelent, conţin zaharuri prezente în mod natural şi te pot ajuta să îţi satisfaci pofta de dulce.
De asemenea, este o idee bună şi să foloseşti legume congelate, mai ales când eşti pe fugă. Poţi folosi legumele congelate pentru zeci de preparate, de la orez şi până la tocănite sau ciorbe. Dacă îţi doreşti un tip de legumă care se prepară rapid, atunci poţi alege sparanghel congelat.
Mix-urile de legume congelate îţi pot uşura viaţa, mai ales că îţi oferă varietate, fie că preferi legumele exotice sau pe cele de sezon.
Lista de cumpărături nu trebuie să fie complicată dacă îţi doreşti o alimentaţie echilibrată. Alege produse de calitate, precum carnea slabă, peştele, fructele, legumele şi cerealele integrale. Acestea sunt versatile şi se pot prepara în zeci, chiar sute de feluri.