Alimente care previn îmbătrânirea creierului
Pe măsură ce îmbătrânim cronologic, organismul îşi arată vârsta tot mai accentuat, dar există un organ al cărui ritm de deteriorare poate fi diminuat: creierul. Ne putem crește șansele de a menține un creier sănătos daca adăugăm în dieta zilnică aşa-numitele alimente "inteligente".
Afinele sunt, se pare, cele mai deştepte. Ele ajuta la protejarea creierului de stresul oxidativ și pot reduce efectele legate de varsta, precum boala Alzheimer.
Studiile au aratat, de asemenea , că dietele bogate in afine au imbunatatit semnificativ atât capacitatea de învățare, cat si abilitățile motorii. Pe locul doi se află somonul sălbatic, sardinele şi heringul, peşti bogati în omega 3 care conţin, de asemenea, substanțe anti-inflamatoare.
Tot pe podium sunt nucile şi seminţele. Sunt o sursă bună de vitamina E, ale cărei niveluri ridicate sunt puse în relaţie directa cu atenuarea declinului cognitiv. O mână de nuci, alune de pădure, alune, migdale, caju, semințe de floarea soarelui, susan şi in ne vor face mai isteţi dacă recurgem la ele zilnic.
Avocado. Este un fruct care conţine grăsimi mononesaturate, ceea ce contribuie la un flux sanguin sănătos, deci o mai mică tensiune arterială.
Urmează cerealele integrale, cum ar fi faina de ovaz, painea integrala de cereale şi orezul brun, care reduc reduce riscul bolilor de inimă.
Dacă inima lucrează netulburată, creierul este alimentat eficient cu sânge. Fasolea! Deşi este categorisită aliment al săracilor, fasolea nu are treabă cu clasele sociale. Ea stabilizează nivelul glucozei, substanţa de care depinde combustia creierului. Şi ajungem la lichide. Sucul de rodie are efecte antioxidante, deci protejează creierul de deteriorarea cauzată de radicalii liberi. Tot sucuri deştepte sunt cele preparate din citrice şi vegetale.
Pe urmă, două până la trei cani de ceai pe zi stimulează funcţionarea creierului datorită cofeinei şi a antioxidanţilor.
Am lăsat la urmă ciocolata, dar atenţie! Să fie neagră! Ciocolata neagră are proprietăți antioxidante puternice, conține mai multe stimulente naturale, inclusiv cofeină, care sporesc concentrarea și stimulează producerea de endorfine, hormonul fericirii. Să nu exagerăm totuşi cu ea! Ca să fim mai fericiţi, deci mai apţi să gândim sănătos şi eficient, sunt suficiente două pătrăţele de ciocolată pe zi.