MENIU

Alimente care nu trebuie ținute în frigider. Își pot pierde aroma sau proprietățile nutritive

Foto cu caracter ilustrativ / Arhivă

Unele produse alimentare își păstreaza o mai bună calitate nutritivă și gustativă dacă nu sunt conservate în frigider. Ați putea crede că e mai bine astfel, gândindu-vă că veți economisi și că veți evita risipa prin prelungirea vieții unor produse alimentare. De fapt, nu faceți altceva decât să le schimbați gustul, ba chiar să devină imposibil de consumat.

Există o regulă destul de simplă pe care să o urmați (atenție, aceasta nu este întotdeauna valabilă): dacă alimentul nu este conservat în frigider în supermarket, atunci acesta nu ar trebui nici acasă așezat în frigider.

Ce alte alimente nu trebuie ţinute în frigider

Cartofii – frigiderul este un mediu mult prea răcoros pentru cartofi. Temperatura destul de rece transformă amidonul în zaharuri. 

Roșiile – și acestea au o reacție nepotrivită atunci când le așezați în frigider: devin moi, membrana este deteriorată, ceea ce le conferă o textură fărâmată.

Busuiocul – această plantă aromatică se potrivește perfect cu roșiile în farfuria dumneavoastră și este dovedit faptul că busuiocul are nevoi similare în ceea ce privește conservarea. 

Usturoiul – păstrati puternică savoarea cățeilor de usturoi așezandu-i într-un recipient răcoritor, uscat și aerisit, dar niciodată la frigider. 

Ceapa – devine moale și îmbătrânește în umiditatea frigiderului. Altfel, cum ar putea fi bună o ceapă moale, fără a fi crocantă?

Pâinea – frigiderul usucă și întărește pâinea foarte repede. De fapt, amidonul din pâine își va schimba structura sub efectul frigului.

Fructele cu sâmburi – lăsati piersicile, caisele, nectarinele și prunele să se coacă la temperatura camerei fără să le puneți în frigider. Dacă vă place să le consumați mai coapte, atunci așezați-le în lada pentru fructe și legume câteva zile. 

Cafeaua – frigiderul (și congelatorul) creează condens, care poate altera savoarea boabelor de cafea sau a cafelei măcinate.

Mierea – multe persoane depozitează miere în frigider, dar acest fapt nu face altceva decât să formeze cristale. Această substanță dulce nu necesită răcire sau congelare pentru a rămâne bună de consumat. 

Uleiul – va deveni prea dens și tulbure în frigider, deși aceste proprietăți vor dispărea atunci când veți scoate uleiul din frigider. Însă nu aveți nevoie să îl păstrați în acest fel.

Sosurile iuți – puteți să le păstrați între 12-36 de luni în siguranță în camara cu alimente. Este total inutil să le lasați într-o cameră racoroasă crezând că e mai bine astfel.

Mai multe articole despre:
alimente frigider