MENIU

Alimente care curăţă ficatul şi detoxifică organismul, după sărbătorile de iarnă

Alimente sanatoase

Ficatul e pus la grea încercare de sărbători, când mesele noastre sunt la fel de „împodobite“ ca pomul de Crăciun: sarmale, cârnați, friptură, salată de boeuf, piftie, cozonac, tort, fursecuri. Toate, desigur, stropite din belșug cu alcool: vin, bere, cocktailuri, șampanie, țuică.

După atâtea excese, „uzina“ noastră de filtrare, ficatul, are categoric nevoie de o pauză. Iată alimentele care îți curăță organismul după sărbătorile de iarnă:

1. Morcovi
Sunt bogați în glutation, proteină care îmbunătățește capacitatea de detoxificare a ficatului și care, în plus, întărește imunitatea, favorizează utilizarea eficientă a energiei, previne anumite boli. Glutationul se află în fiecare celulă din corp, unde acționează ca antioxidant și detoxifiant. Alimentația dezechilibrată, stresul, medicamentele, infecțiile, toxinele perturbă producția de glutation și epuizează rapid rezervele de această substanță. Mâncând morcovi, ajuți la stimularea funcției generale a ficatului și beneficiezi, odată cu glutationul, de o porție generoasă de flavonoide și betacaroten, niște antioxidanți forte. Alte alimente bogate în glutation: sparanghel, avocado, spanac, broccoli, portocale, dovlecei, ardei gras roșu.

Nu uita: prin prelucrare termică, glutationul din vegetale se pierde în proporție de 30-60%, așa că, ori de câte ori e posibil, consumă crude legumele și fructele.

2. Anghinare
Din păcate, deși e o plantă minunată pentru sănătate, fiind foarte apreciată în regiunea mediteraneeană, la noi în țară e prea puțin cunoscută. Prin stimularea producerii bilei de către vezica biliară, anghinarea contribuie la digestia grăsimilor din alimente și facilitează evacuarea lor în intestin. În plus, ea protejează ficatul grație cinarinei și silimarinei pe care le conține, substanțe care favorizează regenerarea celulelor hepatice. Frunzele plantei, spun studiile, scad nivelul lipidelor din sânge (colesterol, trigliceride), efect bine-venit după sărbători, când acești parametri sunt crescuți în urma exceselor culinare pe final de an. Așadar, include anghinarea cât mai des în meniu, măcar în primele patru săptămâni de după sărbători. Evită această plantă dacă ai calculi biliari!

3. Ridiche neagră
Grație bogăției în sulf, această legumă ajută ficatul să elimine deșeurile, atenuează efectele unei alimentații prea bogate în grăsimi și favorizează producerea bilei. Fă-i neapărat loc în dietă, mai ales dacă ești predispusă la crize biliare. Cumpără una sau două ridichi negre și adaugă-le în salate: e cea mai simplă modalitate de a profita de avantajele acestei rădăcinoase. Dacă vrei, poți s-o consumi sub formă de suc. La fel ca anghinarea, ridichea trebuie evitată de cei cu pietre la vezica biliară.

4. Cartof-dulce
Potasiul este un mineral cu rol esențial în activitatea inimii, a sistemelor nervos și muscular, ajută la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului și intervine activ în procesul de purificare a ficatului. Necesarul zilnic de potasiu este de 2.800-3.800 mg. În mod surprinzător, nu banana este cea mai bogată sursă de potasiu, ci cartoful-dulce. Unul de mărime medie furnizează în jur de 700 mg de potasiu. Asta, pe lângă celelalte beneficii: betacaroten, vitaminele B6 și C, magneziu, fier.

Alte surse foarte bune de potasiu sunt roșiile, spanacul, fasolea boabe.

5. Usturoi
Conține cantități mari de alicină și seleniu, substanțe eficiente în purificarea ficatului. Chiar și o cantitate mică de usturoi (1-2 căței pe zi) activează enzimele din ficat și accelerează eliminarea naturală din corp a toxinelor.

6. Grepfruit
Este o sursă excelentă de vitamina C și alți antioxidanți care activează enzimele detoxifiante din ficat, întăresc imunitatea, combat inflamațiile. Bea în fiecare zi, două săptămâni la rând, un pahar cu suc de grepfrut.

7. Sfeclă roșie
Înzestrată cu puternice virtuți detoxifiante, sfecla roșie conține metionină, care favorizează eliminarea deșeurilor din organism, dar și betanină, ce împiedică depunerea acizilor grași în ficat. O cură de o săptămână cu sfeclă roșie este foarte eficientă în filtrarea sângelui, curățarea ficatului și ameliorarea funcției sale. În această perioadă, mănâncă sfeclă roșie crudă în fiecare zi sau, timp de zece zile, bea în fiecare dimineață, pe stomacul gol, suc obținut din două sfecle, în care adaugi zeama unei lămâi.

De reținut. Sfecla e contraindicată în caz de diabet, probleme cu stomacul, calculi renali.

8. Varză
Legume ideale pentru curățarea ficatului sunt și varza, conopida și varza-de-Bruxelles, care conțin glucozinolați, care mențin capacitatea naturală a ficatului de a elimina toxinele. Ca să profiți la maximum de virtuțile binefăcătoare ale acestor crucifere, consumă-le împreună, sub formă de suc. Combinația poate că nu te atrage, dar poți adăuga suc de morcovi, castraveți, sfeclă roșie ca să obții o licoare mai gustoasă.

Mai multe articole despre:
alimente detoxifiere ficat