MENIU

Alexandru Rafila: Ne găsim în fața unei probleme de sănătate publică. Important este ce vom face de acum încolo

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, atrage atenția că media ultimei săptămâni arată o dublare a numărului de îmbolnăviri cu coronavirus față de media săptămânii anterioare, astfel că procentul cazurilor pozitive a ajuns la 3% zilnic, față de 1 – 1,5% cât era acum 3 – 4 săptămâni. "Ne găsim în fața unei probleme de sănătate publică", a afirmat, astăzi, Rafila, la un post de televiziune. 

"Avem o săptămână de creștere de la 150 de cazuri în medie, la 265. Media ultimei săptămâni arată o dublare a numărului de cazuri față de media săptămânii anterioare. (...) Ne-am întors la o valoare mult mai importantă față de perioada de la sfârșitul stării de urgență. Să vedem dacă această creștere se stabilizează în jurul acestei valori", a arătat Rafila.
 
Potrivit reprezentantului României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), lucrurile pot fi ținute sub control dacă se vor îmbolnăvi mai multe persoane tinere, fără alte afecțiuni, dar situația poate deveni îngrijorătoare dacă virusul va afecta mai multe persoane vârstnice: "Important e ce facem acum, controlăm evoluția și intrăm pe pantă descendentă sau lucrurile vor evolua și numărul de cazuri va crește".
 
În context, el a subliniat că este important în continuare ca oamenii să fie încurajați să respecte măsurile de protecție care pot face diferența "între o vară acceptabilă din punct de vedere al infectărilor și o vară agitată, cu diverse probleme care pot apărea în focar sau intensificarea transmiterii comunitare".

În concluzie, Alexandru Rafila a precizat că deși mulți sperau ca transmiterea să dispară vara, numărul de cazuri crește în țări cu temperaturi ridicate.

Potrivit datelor furnizate astăzi de Grupul de Comunicare Strategică (GCS), astăzi, au fost raportate încă 320 de cazuri noi de infecție cu coronavirus și 11 decese.

Până astăzi, 19 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 23.400 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID -19. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 16.555 au fost declarate vindecate și externate.

Până astăzi, 1.484 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

Mai multe articole despre:
rafila coronavirus