Alexandru Rafila la Realitatea: „Nu desfaci un flacon cu 5 doze decât dacă știi sigur că vin 5 oameni la vaccinare”
Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS consideră că nu flacoanele cu doze de vaccin anti-Covid trebuie corect administrate, mai ales în contextul în care România primește puține doze de la Pfizer.
Alexandru Rafila spune că nu trebuie desfăcut un flacon cu 5 doze de vaccin, dacă ai programat doar un om pentru vaccinare, chiar dacă dozele desigilate rezistă cinci ore. „Inițiativa trebuie să fie dublată de o reglementare pentru astfel de situații, dar eu nu aș lua lucrurile chiar ca domnul Belușică. Nu desfac un flacon de 5 doze dacă am doar un om pe care să îl vaccinez, trebuie să mă asigur că am măcar 4-5 oameni”, este de părere specialistul.
„O altă problemă este introducerea celor vaccinați în regimul electronic. Nu pot lua oameni de pe stradă să-i vaccinez, iau de pe lista, pentru că trebuie făcut un rapel peste 3 săptămâni, iar dacă atunci nu îl mai găsesc să îl vaccinez, nu am făcut nimic”, spune Rafila.
„Cea mai corectă abrodare este sesizarea Comitetului național al campaniei de vaccinare, ca să vedem cui se administrează o doză ramasă, dacă acea persoană este înscrisă în baza de date, ca să primească și a doua doză.
Este un soi de „Inception”! Lucrurile se mai organizează și din mers. Tebuie să vedem care ar fi ritmul de vaccinare, trebuie să ajungem la 35 de mii pe zi, iar acest lucru trebuie corelat cu numărul de vaccinuri pe care România îl primește. Ar trebui să ajungem la 300 de mii pe săptămănă, deci 40 de mii pe zi, iar pentru așa ceva este obligatoriu ca centrele de vaccinare să fie non-stop deschise”, a mai spus Rafila.
El spune că este prea devreme ca omenirea să se teamă de noile variante derivate din Covid.
„Nu sunt elemente care să sugereze că vaccinul este protector în cazul acestei noi tulpini britanice, este un virus variabil, nu unul care să stea pe loc. Cu cât obținem o acoperire vaccinală mai rapidă, cu atât răspândirea variabilității genetice a virsului e mai mică. Cu cât circulă mai puțin, cu atât apar mai puține variante sau care se acomodează cu imunizarea”, conchide Alexandru Rafila.