MENIU

Alexandru Rafila confirmă că România este pe un „val de creștere rapidă” COVID-19: „Problema este CÂND se va opri”

Medicul Alexandru Rafila - ministrul Sănătății a confirmat că România este deja pe un trend rapid ascendent de infectări și că autoritățile se așteaptă la 1 milion de cazuri confirmate în acest val 5 - OMICRON.

„În mod evident ne aflăm pe un val de creştere rapidă. E una dintre cele mai rapide creşteri din Europa în acest moment din punctul de vedere al ratei bazale de reproducere a infecţiei. Avem un salt săptămânal. Dacă săptămana trecută avem cam 6.000 de cazuri înregistrate zilnic la mijlocul săptămânii, acum au ajuns 9.000 de cazuri, deci o creştere de 1,5 ori a numărului de cazuri. Ea a fost şi în valul 4 pentru mai multe săptămâni oarecum similară. Problema este în momentul de faţă când se va opri această creştere. Noi monitorizăm îndreaproape situaţia, monitorizăm proporţia de cazuri spitalizate din numărul total de cazuri noi confirmate, şi în momentul de faţă este undeva în jur de 3- 4% din cazurile care sunt noi înregistrate”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

Confirmarea vine după ce, marți, bilanțul a fost de aproape 9.000 de cazuri COVID-19 noi raportate în ultimele 24 de ore. 

„Ceea ce am pus la punct e un sistem funcțional, rămâne să-l testăm, categoric, că n-avem de unde ști dinainte. Dar presupune testarea rapidă, apropiată de domiciliu prin medicii de familie, o evaluare inițială la medicul de familie. Ulterior, cei cu forme medii și comorbidități îndumați la centrele de evaluare unde pot beneficia de analize medicale și de radiografie sau totmografie computerizată, după caz, după care o parte vor primi tratament antiviral sau vor fi îndrumați către spitale pentru oxigen sau îngrijiri mai aprofundate”, a adăugat Alexandru Rafila, despre procedura elaborată pentru valul Omicron. 

Ministrul Sănătății a anunțat că numărul estimat de infectări în acest val este de 1 milion.
„Nu cred că se va îmbolnăvi jumătate din populaţie, e posibil, dacă vreţi, dacă includem şi formele asimptomatice. Există un raport de cel puţin 1 la 5 între formele simptomatice şi formele asimptomatice. Noi am avut până acum în România aproape două milioane de cazuri şi e posibil ca proporţia populaţiei care a trecut prin boală în România să fie în jur de 10 milioane dacă multiplicăm cu cinci.
Estimările pentru România făcute de Comisia de Epidemiologie a Ministerului Sănătăţii, de Institutul Naţional de Sănătate Publică se referă la circa un milion de cazuri noi care vor fi diagnosticate. Acum rămâne să vedem dacă această estimare pentru valul 5 este o estimare optimistă sau poate să fie depăşită de realitate. Nu e important numai numărul de cazuri, contează foarte mult dacă aceste cazuri necesită spitalizare, dacă spitalele vor fi depăşite sau nu ca şi capacitate de tratare a pacienţilor”, a mai declarat Alexandru Rafila.