MENIU

Anunț important pentru români despre pastilele de IOD, după bombardarea centralei Zaporojie din Ucraina

Anunț important pentru români despre pastilele de IOD, după bombardarea centralei Zaporojie din Ucraina

Alexandru Rafila a anunțat că distribuția pastilelor de iod este „complet funcțională” în acest moment în România. Ministrul Sănătății a spus că toate persoanele de până la 40 de ani ar trebui să ia aceste pastile. Riscul unei catastrofe nucleare pare din ce în ce mai aproape după noile bombardamente ale rușilor la „ușa” centralei din Zaporojie din ultimele două zile. În același timp, specialiștii români în domeniul nuclear susțin că nu ar exista „un pericol iminent” pentru țara noastră în acest moment.

Alexandru Rafila a făcut primele precizări după ce în țara vecină bombardamentele rușilor asupra centralei nucleare de la Zaporojie au făcut ca „riscul unei catastrofe nucleare să fie cât se poate de real”, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Alexandru Rafila a anunțat luni că „distribuția pastilelor de potasiu este perfect funcțională , indemn pe toata lumea, toatep ers cu vârsta  de pana la 40 de ani sa se  prezinte cat mai repede la medicul de familie care dă prescripția. Avem 2.500 de farmacii în toată țara . Listele se regăsesc la ministerul sanatații și la DSP-uri de unde își pot ridica în mod gratuit aceste parstile. deci este un sistem perfect funcțional. Este important ca oamenii să apeleze la sistemul pe care noi am reusit sa-l punem la punct”.

Întrebat dacă a existat cerere pentru pastilele de iod, până în prezent, ministrul Alexandru Rafila a replicat că nu știe.

„Există cerere mai mare, mai mică, nu știu să vă spun, acum probabil ca pe masura ce lucrurile se tensionează în Ucraina, e posibil ca cererea sa creasca. Medicii de familie trebuie să elibereze prescripție acestor pacienți care au dreptul să primească microcomprimatele de iodură de potasiu”, a mai spus Al. Rafila.

Este România în pericol nuclear după bombardamentele de la centrala Zaporojie, Ucraina?

Riscul unei catastrofe nucleare este cât se poate de real, după recentele bombardamente ale ușilor de la centrala Zaporojie, din sudul Ucrainei, a anunțat directorul AIEA, Rafael Grossi. Și compania ucraineană de stat din domeniul energiei nuclear - Energoatom - a anunțat că există „un risc foarte real de dezastru nuclear” privind funcționarea în siguranță a unității. Bombardamentele ruse au afectat grav unitatea de azot-oxigen a centralei, a mai anunțat Energoatom.

În același timp, autoritățile de specialitate din România susțin că nu este un pericol iminent pentru România.

„Este mult prea departe România față de această centrală, astfel încât să avem îngrijorări din punct de vedere radiologic, dacă ar exista o o situație. În acest moment, situația radiologică este stabilă, nu sunt scurgeri de radioactivitate și nu există niciun risc”, a declarat Petre Min, consilier la CNCAN, la Digi24.