MENIU

Alexandru Rafila: Alimentele care au îmbolnăvit bebeluşii din Argeș au dispărut

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, că alimentele care i-au îmbolnăvit pe bebeluşii din Argeş „s-au consumat, au dispărut”, potrivit Mediafax.

Întrebat dacă anchetatorii mai pot depista sursa exactă a îmbolnăvirii bebeluşilor, Alexandru Rafila a spus că acele alimente „s-au consumat, au dispărut”.

„Nu s-a eliminat pista asta, oricum bebeluşii se îmbolnăviseră înainte să se pună lotul acela în vânzare. De la început, nu se pune problema aşa, E.Coli e de multe feluri, problema e că într-un aliment nu trebuie să se găsească un astfel de organism”, a punctat Rafila.

Institutul Cantacuzino a anunţat, miercuri, că au fost prelevate trei tulpini umane, obţinute de la trei copii din Argeş, Sibiu şi Bacău, diagnosticaţi cu infecţie cu E.Coli tip VTEC O26, la care s-au adăugat şase tulpini de E.Coli O26 prelevate dintr-un lot de brânză de la Brădet (două tulpini) şi din carne de pui (patru tulpini).

"Tulpinile de la copii sunt diferite între ele (confirmând aşteptările întrucât nu erau indicaţii de înrudire epidemiologică a cazurilor respective) şi diferite de cele din brânză şi carne (din nou confirmând, întrucât nu existau date epidemiologice sugestive că aceste alimente ar fi fost consumate de vreunul dintre copii)", se arată într-un comunicat de presă transmis de Institutul Cantacuzino.

Rezultatele vor fi transmise specialiştilor străini care au fost în luna februarie în România pentru a ajuta investigaţia epidemiologică.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, miercuri, că nu a afirmat niciodată că brânza Brădet a fost la originea îmbolnăvirilor bebelușilor din Argeș, ci că "lotul respectiv avea E.Coli". În acest context, Irimescu a subliniat că regulamentele Comisiei Europene îl obligau să comunice descoperirea E.Coli, potrivit Mediafax.

"Regulamentul european spune că trebuie să spui numele firmei respective ca să nu mai otrăvească alţi oameni. Nu am spus niciodată eu că Brădetul a fost la originea îmbolnăvirii copiilor, nu pot să spun aşa ceva. Doamne fereşte! Am spus doar că lotul respectiv avea E.Coli şi trebuia informată lumea ca să nu fie otrăvită. Este o obligaţie clară, prin Regulamentul 178, Regulamentul 273. Mars a retras un milion de batoane din toată lumea, Selgros anul trecut... Dacă, Doamne fereşte, din brânza aia mai mureau nişte oameni? Tot aşa mă întrebaţi dacă dau faliment cu 60 de oameni ai lui?", a declarat Irimescu.

În momentul de faţă, în Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Marie Curie” din Bucureşti mai sunt internaţi trei copii diagnosticaţi cu sindrom hemolitic uremic (SHU), potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii.

„Toţi cei trei copii sunt internaţi în secţia de nefrologie, acolo unde primesc tratament de specialitate. Doar unul dintre aceştia mai este supus procedurilor de dializă peritoneală (este vorba despre copilul din Mioveni). Copiii au o stare bună de sănătate cu evoluţie favorabilă”, se arată în sursa citată.