Expediție pe ”muntele ucigaș”. Alex Găvan urcă pe două vârfuri din Himalaya fără oxigen suplimentar
Alex Găvan încearcă o expediție nereușită până acum de vreun alpinist român: o dublă escaladă în Himalaya, fără oxigen suplimentar. Unul dintre vârfurile vizate este Nanga Parbat, ”muntele ucigaș”.
Escaladarea a două vârfuri din Himalaya, fără oxigen suplimentar - asta vizează expediția alpinistului român, Alex Gavan. Ar fi o reușită ce nu a fost accesibilă până acum unui alpinist român. Vârfurile vizate sunt Dhaulagiri, 8167m și Nanga Parbat, 8125m. Nanga Parbat, supranumit ”muntele ucigaș”, a făcut ultima victimă chiar anul acesta, în urmă cu mai puțin de două luni. Alpinistul polonez Tomek Mackiewicz a murit, iar franțuzoaica Elisabeth Revol a fost salvată undeva la 6.000 de metri, după ce doi reușiseră să atingă vârful în condiții deosebit de dificile, pe timp de iarnă. Anul trecut, Alex Gavan a fost nevoit să abandoneze expediția pe Nanga Parbat după ce pentru a organiza o operațiune de căutare și salvare pentru alpiniștii Alberto Zerain (Spania) și Mariano Galvan (Argentina), dispăruți într-o avalanșă în timp ce încercau parcurgerea crestei Mazeno.
Expediția presupune două etape distincte, lunile aprilie și mai fiind dedicate ascensiunii vârfului Dhaulagiri, iar iunie și iulie pentru Nanga Parbat. În acest proiect, Alex Găvan face echipă cu doi alpiniști experimentați cu care împărtășește aceeași filosofie asupra ascensiunilor extreme.
Doi alpinişti români, retraşi la limita supravieţuirii în Himalaya
Pentru Dhaulagiri, în Nepal, partener de coardă îi va fi Pawel Michalski (patru vârfuri de peste opt mii de metri la activ, membru în echipa națională de himalaysm hivernal a Poloniei și fost adjunct al acesteia), alături de care Alex a urcat în premieră românească vârful Gasherbrum 1, 8068m, din Pakistan, în 2007.
Apoi, alături de Tunc Findik (Turcia, unsprezece vârfuri de peste opt mii de metri la activ), Alex Găvan se va întoarce pe Nanga Parbat, în Pakistan.
“Voi încerca să realizez în această expediție ceea ce noi numim un „hat-trick”: două vârfuri de peste opt mii de metri, unul dupa altul. Pentru aceasta, mă voi folosi de aclimatizarea reziduală rămasă în urma ascensiunii pe Dhaulagiri, pentru a realiza o ascensiune rapidă pe Nanga Parbat, eventual dintr-o singură bucată și fără a reveni în tabăra de bază înainte de atingerea vârfului.
Pentru a reuși asta, echipa joacă un rol determinant și faptul că mă voi lega în coardă cu Pawel și Tunc îmi dă multă încredere.”, spune Alex Găvan.
Caz incredibil în Himalaya. A fost găsit în viaţă după 47 de zile!
Între cele două ascensiuni, Alex va dedica câteva zile pentru a vizita cele trei școli din Nepal (acum învață acolo 251 de copii), construite în urma campaniei umanitare „Bucurie pentru Nepal”, pe care a organizat-o după ce a supraviețuit cutremurului și avalanșei din Everest, în 2015.
Alex Găvan (35 de ani) a escaladat ăână acum șase vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya prin mijloace corecte, fără oxigen suplimentar și fără porteri de altitudine.