Temperaturile ridicate și valurile de căldură favorizează apariția anumitor boli, dintre acestea făcând parte și neuroinfecția West Nile, o boală infecțioasă ce se transmite prin înțepătura de țânțar
Perioada de supraveghere a infecției cu virusul West Nile a debutat pe 6 iunie.Recomandările pentru populație sunt următoarele:
- să evite expunerea la tantari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi,
- să utilizeze substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor,
- să împiedice pătrunderea țânțarilor în casă (prin plase de protecție la ferestre),
- să asigure desecarea bălților de apa din jurul gospodăriei,
- să indeparteze recipientele de apă stătută și gunoiul menajer din gospodărie
Alertă West Nile, virusul purtat de țânțari. 3 români au murit în ultima săptămână. Care sunt simptomele?
Alertă West Nile, virusul care se transmite prin înțepătura de țânțar și care se poate dovedi mortal. 3 români au murit în ultima săptămână, după ce timp de mai bine de 2 luni de la debutul perioadei de monitorizare nu s-a înregistrat niciun deces. Specialiștii spun că temperaturile ridicate și valurile de căldură favorizează invaziile de țânțari.
În ultima săptămână, cel puțin șapte oameni din țara noastră au fost infectați cu virusul West Nile, înrudit cu virusul Zenga, dintre care trei au murit în urma unor meningoencefalite severe.
Specialiștii laboratorului de entomologie medicală din cadrul Institutului Cantacuzino susțin că virusul West Niles este înrudit cu un alt virus mult mai periculos, care este transmis la rândul lui de țânțari, și anume Denga.
În cazul infecției cu virusul West Niles, pacienții pot dezvolta meningoence falite severe, care pot duce la decesul acestora.