MENIU

ALERTĂ! VARICELA face RAVAGII printre adulţi - cum previi boala şi ce complicaţii are

Cunoscută şi sub denumirea populară de "vărsat de vânt", varicela este, în principiu, o boală a copilăriei, însă, în ultima vreme, tot mai mulţi adulţi se confruntă cu ea.

"Grav este că, la adolescenţi şi adulţi, banala varicelă are forme severe ce pot duce la apariţia unor boli grave, precum pneumonia sau encefalita. Boală infecto-contagioasă, varicela se transmite de la adult la copil şi invers şi apare pe tot parcursul anului, dar mai frecvent iarna şi primăvara", explică prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", scrie ziarulring.ro.

Simptomele care indică suspiciune de varicelă sunt febra peste 38 de grade Celsius, durerile de cap, gâtul inflamat şi, după două zile, erupţia cutanată. "Perioada de incubaţie a virusului este, în medie, de două săptămâni, iar boala este foarte contagioasă şi poate lăsa pe piele cicatrice. În plus, trebuie luate în calcul şi complicaţiile severe precum meningita, encefalita sau pneumonia.

Pacientul trebuie izolat pe durata bolii, iar riscul de a-i contamina pe membrii familiei este de aproape 90%", explică prof. dr. Streinu-Cercel. Vaccinarea, o soluţie Vaccinul împotriva varicelei nu este inclus în Programul Naţional de Imunizare gratuită, însă specialiştii comitetului naţional de vaccinologie recomandă vaccinarea. "Părinţii care aleg să cumpere vaccinul împotriva varicelei fac o investiţie în sănătatea propriului copil", susţine prof. dr. Streinu-Cercel. Specialistul ne avertizează că a crescut şi numărul adulţilor cu zona zoster, boală ce se transmite uşor de la adulţi la copiii nevaccinaţi împotriva virusului varicelo-zosterian.