MENIU

Alertă pe piaţa de medicamente din România

<p>"Statul rom&acirc;n decontează medicamente care nu ajung niciodată la bolnavi". Investigaţie RISE Project</p>

Peste 1.500 de medicamente au fost retrase de pe piața din România din 2015 până în prezent. Doar în ultimul an, 600 de molecule au fost scoase din farmacii, anunţă Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente, potrivit căreia alte câteva sute au fost înregistrate cu notificare pentru retragere.

În ultimele luni, numărul notificărilor de retragere de pe piaţa românească a crescut considerabil, iar acest lucru va duce în perioada următoare la o criză fără precedent a medicamentelor, în special a celor pentru boli grave sau rare, acolo unde pacienţii au nevoie imediată şi neîngrădită de acces la tratament.

Motivul retragerilor îl constituie preţul prea mic la care decontează Guvernul României medicamen­tele. În joc este o piaţă de 1,5 miliarde de euro pe an, su­ma pe care o cheltuie statul român pentru decon­ta­rea parţială sau totală a medicamentelor. 

"Vorbim medicamnete ieftine, foarte multe produse în România. Sunt medicamentele ieftine care sunt mult mai uşor de făcut nerentabile. Problema principala în România este ambiţia de a avea cel mai mic preţ la medicamentele care sunt decontate. Bulgaria începe să se ia după România", a declarat Dragoş Damian, director executiv Primer la Realitatea TV.

 
Mai multe articole despre:
medicamente criză de medicamente