MENIU

ALERTĂ la granița cu Bulgaria, după confirmarea unui focar de variolă ovină și caprină. Măsuri de urgență impuse de ANSVSA

Bulgaria a luat anterior măsuri de dezinfecție la graniță

ALERTĂ la granița cu Bulgaria, după confirmarea unui focar de variolă ovină și caprină în țara vecină. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a solicitat o ședință de urgență a Centrului Național de Combatere a Bolilor, iar deciziile luate au intrat în vigoare imediat, la granița cu Bulgaria.

Ședință a Centrului Național de Combatere a Bolilor convocată în urma confirmării focarului de variolă ovină și caprină în Straldzha, regiunea Yambol, Bulgaria. În urma confirmării focarului de variolă ovină și caprină în Straldzha, regiunea Yambol, Bulgaria, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a solicitat convocarea Centrului Național de Combatere a Bolilor (CNCB).

JOi, 12.09.2024, au fost convocați reprezentanții instituțiilor statului pentru a adopta decizii care au ca obiectiv principal protejarea sectorului zootehnic românesc, prin implementarea următoarelor măsuri de prevenire și control al variolei ovinelor și caprinelor:

 
  • alocarea de personal veterinar permanent la toate punctele de trecere a frontierei cu Bulgaria, pentru asigurarea controlului tuturor mijloacelor de transport animale vii și produse de origine animală care intră pe teritoriul României dinspre Bulgaria;
  • amenajarea de puncte de dezinfecție la toate punctele de trecere a frontierei cu Bulgaria, pentru dezinfecția obligatorie a tuturor vehiculelor care intră pe teritoriul României;
  • informarea permanentă a fermierilor și a transportatorilor despre riscurile răspândirii variolei ovinelor și caprinelor și despre măsurile preventive obligatorii.

Prezenta decizie va produce efecte timp de 30 de zile de la data emiterii acesteia.

Pe această cale, ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA județene, pentru a-și proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală.

Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene, a transmis Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).