MENIU

Alertă în sectorul avicol din UE! O nouă tulpină a gripei aviare a ucis milioane de păsări

O nouă tulpină a gripei aviare a ucis milioane de păsări

După ce a lovit grav Rusia, Kazahstan și Israel, gripa aviară pune din nou autoritățile din UE în alertă. Acestea au informat că o tulpină foarte periculoasă se răspândeşte rapid. Boala a fost descoperită în Franţa, Olanda, Germania, Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Irlanda, Suedia şi, recent, în Croaţia, Slovenia şi Polonia. Cu toate că riscul de transmitere la oameni este redus, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară a transmis că este necesară monitorizarea constantă și cu atenție a evoluției virusului.

Deși gripa aviară afectează de cele mai multe ori păsările migratoare, virusul s-a extins și la mai multe ferme. În Olanda, cel mai mare exportator european de carne de pasăre şi ouă, aproape 500.000 de pui au murit sau au fost sacrificaţi, în această toamnă, din cauza virusului. O altă țară recent afectată este Polonia, unde săptămâna aceasta au murit peste 900.000 de găini de la o singură fermă.

”Riscul de transmitere la păsările de fermă şi de apariţie de noi cazuri în rândul păsărilor sălbatice este mai mare decât în ultimii doi ani, din cauza apariţiei unor diferite tipuri de virusuri de gripă aviară în Europa”, a avertizat un purtător de cuvânt de la Institutul Friedrich-Loeffler, din Germania.

Majoritatea ţărilor au ridicat gradul de alertă la "ridicat", ceea ce înseamnă că păsările trebuie ţinute în spaţii închise și protejate pentru a evita contactul cu cele sălbatice.

Potrivit Organizației Mondiale pentru Sănătatea Alimentelor, în Rusia au murit 1,8 milioane de păsări până în octombrie, iar în Kazahstan, aproape 1,6 milioane.

Principala tulpină de gripă aviară descoperită în acest an în Europa este H5N8, care a decimat efectivele de păsări în 2016/2017, când regiunea s-a confruntat cu cea mai gravă epidemie, dar au fost raportate şi cazuri de tulpini de tip H5N5 şi H5N1, transmite Agerpres.

Alerta privind apariția acestor focare de gripă aviară ar putea determina ţările importatoare să introducă restricţii comerciale, acestea adăugându-se celor impuse pe fondul pandemiei de coronavirus, lucru care creează îngrijorări legate de pierderile economice.