Alertă în sănătate: Creștere alarmantă a gripei sezoniere. INSP raportează peste 83.000 cazuri într-o singură săptămână!
Conform datelor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică, în săptămâna 9 - 15 octombrie, autoritățile sanitare au fost martorii unei creșteri semnificative a numărului de pacienți diagnosticați cu infecții respiratorii.
Raportul INSP a arătat că 83.587 de cazuri de gripă clinică, IACRS și pneumonii au fost reportate pe întreg teritoriul țării, ceea ce poate fi un semnal important pentru medicii și autoritățile sanitare cu privire la evoluția epidemiologică în această perioadă a anului.
„În săptămâna 9 – 15 octombrie au fost raportate 83.587 cazuri de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii), înregistrându-se cu 17.6% mai multe cazuri comparativ cu aceeaşi săptămână a sezonului precedent (71.082) şi cu 14.4% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară (73.042)”, informează autoritatea publică într-un comunicat.
Cele mai bine plătite locuri de muncă din România pentru cu cei cu 8 sau 10 clase, conform ANOFM
În acelaşi interval au fost raportate 74 cazuri de gripă clinică la nivel naţional, comparativ 142 cazuri în aceeaşi săptămână a sezonului precedent, două cazuri de gripă confirmate de laborator (cu virus gripal AH3).
Schimbări în sistemul de obţinere a vaccinului antigripal
Datele înregistrate de Institutul Național de Sănătate Publică ne reamintesc de importanța vaccinării împotriva gripei sezoniere și de regulile de igienă personală care sunt esențiale în prevenirea răspândirii infecțiilor respiratorii în această perioadă.
Conform noilor reguli, pacienţii vor putea să intre în posesia vaccinului antigripal sezonier după ce vor merge mai întâi la medicul de familie pentru a obţine o reţetă, care poate fi compensată 100%, 50% sau necompensată.
"Este foarte important să informăm populaţia asupra modului în care funcţionează lucrurile, cum sunt gândite. E cu totul altceva. Până acum, primeam vaccinul la cabinet, aveam liste de aşteptare cu pacienţii care doreau să se vaccineze şi vaccinam pacienţii prin grupele de risc. Începând cu acest an, de la 1 octombrie a intrat în aplicabilitate, medicul de familie emite o reţetă în baza căreia pacientul intră în posesia vaccinului”, a declarat , miercuri seară, la un post TV, medicul de familie dr. Daciana Toma, vicepreşedinte al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.