Alegerile lui Iohannis. Ce se întâmplă dacă refuză revocarea procurorului general
Cererea de revocare a procurorului general al României este în mâna președintelui Klaus Iohannis! Șeful statului are la dispozitie mai multe variante, iar una dintre ele este respectarea deciziei CCR date în cazul revocării Laurei Codruța Kovesi, hotărâre ce ar viza și această procedură. Între timp, peste o mie de magistrați din țară au semnat un manifest prin care îi cer ministrului Justiției să abandoneze procedura de revocare a lui Lazăr.
Pozitia președintelui Klaus Iohannis în cazul cererii de revocare a procurorului general este deja cunoscută: şeful statului a criticat deja solicitarea ministrului Justiţiei şi cere demisia lui Tudorel Toader.
”Cererea ministrului Justiției este complet neadecvată (...)[...] Demersul ministrului Justiției de revocare a Procurorului General întărește convingerea Președintelui României că domnul Tudorel Toader trebuie să plece de urgență din fruntea ministerului pe care îl conduce", a transmis şeful statului zilele trecute.
În această situaţie, Klaus Iohannis are mai multe variante la care ar putea recurge.
”VARIANTA 1: ACCEPTĂ REVOCAREA, AŞA CUM A FĂCUT ÎN CAZUL KOVESI"
Fie că va trage de timp sau nu, şeful statului poate alege să respecte decizia Curţii Constituţionale în cazul revocării Laurei Codruţa Kovesi, hotărâre care s-ar aplica şi în cazul cererii de revocare a procurorului general al României. Asta ar însemna ca preşedintele să semneze pur şi simplu revocarea, acceptând cererea ministrului Justiţiei.
”VARIANTA 2: CERE RESPECTAREA RECOMANDĂRILOR COMISIEI DE LA VENEŢIA"
O altă variantă pentru Iohannis ar fi să ceară respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția. Mai exact, specialiştii acestui vor cer refacerea procedurii de numire şi revocare a procurorilor şefi. Preşedintele le-a cerut deja partidelor parlamentare să modifice legislaţia din zona justiţiei cu respectarea tuturor recomandărilor făcute de Comisia de la Veneţia.
”Acele opinii, acele recomandări ale Comisiei de la Veneția trebuie luate foarte, foarte în serios. Sunt recomandări ale specialiștilor, sunt recomandări gândite pentru a ajuta România”, a spus Iohannis.
”VARIANTA 3: REFUZĂ SĂ SEMNEZE REVOCAREA LUI AUGUSTIN LAZĂR"
Varianta trei este și cea extremă. Iohannis ar putea refuza să semneze revocarea lui Augustin Lazăr. În acest caz, preşedintele ar trebui să-şi asume şi consecinţele: social democraţii, cel mai probabil, ar declanşa procedura de suspendare din funcţie. Liviu Dragnea a declarat în mai multe rânduri că există deja motive pentru a face asta.
În paralel, peste o mie de magistrați îi cer lui Tudorel Toader să renunțe la revocarea procurorului general Augustin Lazăr.