MENIU

Alegeri prezidențiale 2024. Documentele cu care vor putea vota românii din străinătate

Cu ce act pot vota românii din afara țării la prezidențiale. Foto/Inquam Photos/Octav Ganea

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat că cetăţenii români din afara ţării pot să voteze cu cartea de identitate, cu buletinul de identitate, cu paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul simplu electronic, carnetul de serviciu militar în cazul elevilor de la şcolile de ofiţeri, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic sau paşaportul simplu temporar.

„Acestea sunt actele cu care cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate pot să voteze la alegerile prezidenţiale din acest an.

Campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale va începe la miezul nopţii, iar Autoritatea Electorală Permanentă atrage atenţia competitorilor electorali asupra a ceea ce au voie şi ce nu au voie să facă pe durata acesteia. Toate materialele de propagandă de până acum trebuie înlăturate.

”Având în vedere că mâine, 25 octombrie 2024, începe campania electorală pentru alegerile pentru Preşedintele României din 24 noiembrie 2024, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) le doreşte competitorilor politici succes şi îi îndeamnă să contribuie la desfăşurarea unei campanii echilibrate şi corecte, care să răspundă aşteptărilor democratice ale cetăţenilor”, a transmis, joi, AEP, într-un comunicat de presă.

Primul tur al alegerilor prezidenţiale are loc în 24 noiembrie, iar turul al doilea în 8 decembrie.

Au fost validate candidaturile a 14 pretendenţi la fotoliul de Preşedinte al României. Biroul Electoral Central a publicat recent macheta buletinului de vot.

 

Mai multe articole despre:
alegeri prezidentiale 2024 alegeri diaspora