MENIU

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. PONTA - IOHANNIS, BĂTĂLIA FINALĂ pentru Cotroceni. EXIT-POLL, DIASPORA

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. PONTA - IOHANNIS, BĂTĂLIA FINALĂ pentru Cotroceni. EXIT-POLL şi DIASPORA

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Candidatul alianţei electorale PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, şi candidatul ACL, Klaus Iohannis, se confruntă, astăzi, în turul 2 al alegerilor prezidenţiale. Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne pentru a alege preşedintele ţării. Secţiile de votare s-au deschis la ora 7:00 şi se închid la ora 21:00, când vor fi făcute publice primele cifre ale exit-poll-urilor. Rezultate alegeri prezidenţiale 2014. Rezultate online, din toate judeţele.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Cei care în ziua alegerilor nu sunt în oraşul de domiciliu pot vota la orice secţie, pe liste suplimentare. Bucureştenii nu pot vota decât în sectorul pe care au trecută adresa din buletin. La vot participă cei care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua respectivă. Preşedintele nou ales va depune jurământul după ce preşedintele în funcţie îşi încheie mandatul, adică după 21 decembrie.

În primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, organizat în 2 noiembrie 2014, candidatul alianței PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, a obținut 40,44% (3.836.093 voturi), în timp ce candidatul ACL, Klaus Iohannis, a obţinut 30,37% (2.881.406 voturi).

Campania electorală pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale a început pe 7 noiembrie, după publicarea deciziei CCR de confirmare a rezultatelor primului tur în Monitorul Oficial, și s-a încheiat sâmbătă, 15 noiembrie, la ora 7:00.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Cum arată buletinul de vot din turul 2

Primul pe buletinul de vot este candidatul alianţei electorale PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, urmat de candidatul Alianţei creştin-liberale PNL-PDL, Klaus Iohannis. Potrivit legii, în turul 2 al alegerilor ordinea candidaţilor pe buletinele de vot se stabileşte în funcţie de numărul voturilor obţinute la primul tur.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Află SECŢIA DE VOTARE de care aparţii. Trebuie doar să apeşi AICI!

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 - VOT DIASPORA. Votul din primul tur, un dezastru

După primul tur de scrutin, românii din străinătate s-au plâns de proasta organizare, personalul insuficient din comisiile electorale, dar şi de numărul redus de ştampile şi de secţii de votare. În unele ţări, s-a putut vota doar în capitală sau în oraşele importante, cum este cazul Canadei sau al ţărilor scandinave. De altfel, românii s-au plâns că ar fi trebuit să străbată sute, chiar mii de kilometri până la cea mai apropiată secţie de votare.

Candidatul ACL la alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis, a declarat, după primul tur de scrutin, că, prin modul defectuos în care s-a organizat votul la alegerile prezidenţaie în Diasporă, Victor Ponta a făcut ţara "de râs".

"Guvernul Ponta ne-a făcut de râs în lume prin organizarea defectuoasă din secţiile de votare din Diaspora. Românii au fost umiliţi. Cer Guvernului, MAE, să se apuce urgent de treabă, să găsească o soluţie pentru a înfiinţa secţii de votare astfel încât, acolo unde românii din Diaspora vor să-şi exercite dreptul la vot, să găsească o posibilitate practică pentru a o face", a declarat Klaus Iohannis.

În schimb, candidatul alianţei PSD-UNPR-PC, premierul Victor Ponta, s-a spălat pe mâini de dezastrul votului din Diasporă. Şeful Executivului a susţinut că alegerile au fost organizate foarte bine şi cozile s-au format pentru că de data aceasta, spre deosebire de 2009, votul nu a fost fraudat. Mai mult, Ponta a spus că oamenii au fost aduşi cu autobuzele la ambasade pentru a bloca secţiile.

"S-au organizat, deja aveau pancartele pregătite de dimineaţă ca să blocheze, au venit seara, domnul Diaconescu ştie că în diaspora au trimis la 7-8 seara autobuze cu oameni, au blocat secţia şi v-au trimis poze", a spus Ponta.

Într-un final, ministrul de Externe de la acea vreme, Titus Corlăţean, şi-a dat demisia, iar locul său a fost luat de un fost candidat în turul 1 al prezidenţialelor, Teodor Meleşcanu. 

"L-am informat pe premierul României că am decis să îmi depun mandatul de ministru al Afacerilor Externe. Nu pot accepta să încalc legea şi legalitatea, nu pot accepta ca instituţia să fie forţată să încalce legea pe considerente de interese politice electorale ale lui Băsescu şi Iohannis şi nu pot accepta să ofer motive de contestare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale de la turul doi pe considerente de nelegalitate a înfiinţării de noi secţii de votare în străinătate. Pentru că doresc să respect legea, am decis să îmi depun mandatul de ministru al Afacerilor Externe al României", a spus Corlăţean.

Demisia lui Corlățean "a intervenit prea târziu", a susţinut Traian Băsescu, la depunerea jurământului noului ministru de Externe.

"Cred că demsia lui Corlățean a intervenit prea târziu, dânsul trebuia să își asume eșecul din 2 noiembrie. Nici pe dvs. nu v-aș fi numit (pe Teodor Meleşcanu, n.r.), dar o fac datorită urgenței și, mai ales, am rămas cu declarația dvs. că, dacă ați fi fost ministru de Externe, nu s-ar fi întâmplat ce s-a întâmplat în turul 2 al alegerilor cu votul din Diaspora. Având încredere în ce ați spus public, vă invit să depuneți jurământul", a spus Băsescu.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENŢIALE DIASPORA: Iohannis l-a spulberat pe Ponta. Statistică OFICIALĂ completă

Candidatul ACL, Klaus Iohannis, l-a spulberat pe candidatul alianţei electorale PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, în turul 1 al alegerilor prezidenţiale în străinătate, adunând de trei ori mai multe voturi decât acesta şi câştigând marea majoritate a voturilor exprimate de românii din Diaspora.

Un număr total de 160.065 de voturi valabile exprimate au fost înregistrate pe 2 noiembrie 2014, arată rezultatele finale ale alegerilor prezidenţiale din turul 1, date publicităţii pe 6 noiembrie de Biroul Electoral Central.

Candidatul ACL la alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis, a obţinut 46,17% din voturi - 73.912 de voturi. El a fost urmat la mare distanţă de Victor Ponta, care a adunat 15,9% din voturi, un total de 25.566 de voturi.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Unde votezi în 16 noiembrie. LISTA COMPLETĂ a secțiilor de vot din străinătate

Italia este țara în care Ministerul Afacerilor Externe de la București a organizat cele mai multe secții de votare pentru alegerile prezidențiale, urmată fiind de Spania, Statele Unite ale Americii și Republica Moldova.

S-a luat o DECIZIE majoră pentru alegătorii din Diaspora. Ce se întâmplă la ora închiderii secţiilor

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Potrivit MAE, în Italia au fost organizate 51 de secții de votare, dintre care trei la Roma, două la Milano și două la Trieste. Românii din Spania vor putea vota la 38 secții. Patru dintre acestea se află la Madrid, două la Barcelona, două la Zaragoza și două la Castellon de la Plana.

LISTA SECȚIILOR DE VOTARE

În SUA, cetățenii români au la dispoziție 22 de secții de votare, plasate pe coasta estică, pe coasta vestică, dar și în zona centrală a acestui stat. Singurul oraș american în care se află mai multe secții de votare este Chicago, cu două secții.

Pe teritoriul Republicii Moldova, MAE a organizat 21 de secții, dintre care patru sunt în Chișinău.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Marea Britanie găzduiește pe teritoriul său 11 secții de votare pentru românii din Regatul Unit. Trei dintre ele se află la Londra, dar câte o secție se mai află și în orașe precum Leeds, Liverpool, Edinburgh, Belfast sau Birmingham.

În Franța se află nouă secții de votare. Două sunt la Paris și câte una în Bordeaux, Marsilia, Toulouse, Strasbourg, Nancy, Brest, Lyon, informează AGERPRES.

DECLARAȚIA PE PROPRIA RĂSPUNDERE - DESCARCĂ DOCUMENTUL

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Cinci secții de votare au fost organizate și în Germania, câte una în orașele Berlin, Hamburg, Bonn, Munchen și Stuttgart. Tot cinci secții sunt și în Australia, la Canberra, Sydney, Brisbane, Melbourne și Perth.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Românii aflați în Belgia, Austria, Turcia, Ungaria, Serbia sau Canada pot vota în una dintre cele patru secții de votare organizate în fiecare dintre aceste state. În Belgia toate cele patru secții se află la Bruxelles, în Turcia, două dintre ele sunt la Istanbul iar în Ungaria, două secții de votare au fost organizate la Budapesta.

Secții de votare se află și în Afganistan, China, Cipru, Grecia, Israel, Polonia, Portugalia, Rusia, Ucraina, câte trei în fiecare dintre statele enumerate. În cazul Afganistanului, două dintre cele trei se află la Kabul iar a treia, la Kandahar.

În Africa de Sud, Brazilia, Cehia, Chile, Danemarca, Elveția, Emiratele Arabe Unite, Finlanda, Irak, Olanda sunt câte două secții pentru fiecare stat. În Olanda, ambele se află în Haga.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a organizat câte o secție de votare în Albania, Algeria, Angola, Arabia Saudită, Argentina, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Bosnia Herțegovina, Bulgaria, Columbia, Coreea de Nord, Coreea de Sud, Croația, Cuba, Egipt, Etiopia, Filipine, India, Indonezia, Iordania, Iran, Irlanda, Japonia, Kenia, Kuweit, Kazahstan, Letonia, Liban, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Malaezia, Malta, Mexic, Maroc, Muntenegru, Nigeria, Norvegia, Noua Zeelandă, Palestina, Pakistan, Peru, Qatar, San Marino, Senegal, Singapore, Siria, Slovacia, Slovenia, Sri Lanka, Sudan, Suedia, Thailanda, Tunisia, Turkmenistan, Uruguay, Uzbekistan, Venezuela, Vietnam, Zimbawe.

Susținătorii celor doi candidați - Klaus Iohannisis şi Victor Ponta - în turul 2. Cum sunt redistribuite voturile electoratului

Președintele PLR, Călin Popescu-Tăriceanu, jurnalistul Dan Diaconescu (PP-DD), fostul șef al SIE Teodor Meleșcanu și președintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, au anunțat că îl susțin pe Victor Ponta, în timp ce Elena Udrea, Monica Macovei și Szilagyi Zsolt, pe Klaus Iohannis, scrie AGERPRES.

Președintele PLR, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că îl susține pe Victor Ponta, afirmând că obiectivul principal este câștigarea alegerilor prin eliminarea oricărei posibilități ca regimul Băsescu să se reproducă sub o formă sau alta.

"Obiectivul principal pe care trebuie să-l atingem, anume câștigarea alegerilor prin eliminarea oricărei posibilități ca regimul Băsescu să se reproducă sub o formă sau alta, mă refer aici la domnul Iohannis, și le-am cerut colegilor mei să îmi dea un mandat în acest sens, pe care mi l-au acordat", a spus Tăriceanu.

La rândul său, Dan Diaconescu a spus că PP-DD își păstrează identitatea și rămâne fidel valorilor promovate în fața românilor prin "Proiectul celor 100 de puncte".

"Victor Ponta rămâne un mare adversar politic al meu. Sper ca, odată ajuns președinte, să onoreze cele 20 de măsuri pe care și le-a însușit din programul meu politic. În cazul în care nu o va face, vom reîncepe războiul împotriva sa. Prin urmare, propunem susținerea celui care astăzi este prim-ministru, a celui pe care poporul l-a votat în numărul cel mai mare în primul tur. Așadar, îi invit pe toți românii să se prezinte la vot și să facă ceea ce doresc ei în cabina de vot. Nu voi tranzacționa niciodată, nu voi negocia cele 400.000 de voturi, dar le voi spune românilor, în fiecare zi, până duminica viitoare, care sunt motivele pentru care să nu îl voteze pe Klaus Iohannis", a spus Diaconescu.

Fostul șef al SIE Teodor Meleșcanu, candidat independent la alegerile prezidențiale, a recomandat electoratului care i-a acordat încrederea în primul tur să-l susțină în continuare pe Victor Ponta.

"În urma evaluărilor contextului politic intern premergător turului 2 al alegerilor prezidențiale 2014 și a unei serii de discuții pe care le-am purtat cu premierul, doresc să aduc la cunoștința opiniei publice faptul că în turul 2 al alegerilor îl susțin pe candidatul Victor Ponta. Totodată, recomand electoratului care mi-a acordat încrederea în primul tur să susțină candidatura domnului Victor Ponta", a afirmat Meleșcanu.

Președintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a declarat că nu va vota niciodată "un străin de neam și lege", apreciind că liderul ACL, Klaus Iohannis, a făcut "greșeli monumentale" pentru mișcarea naționalistă din România.

"Klaus Iohannis și echipa lui au făcut niște greșeli monumentale pentru mișcarea naționalistă din România. Într-un an de profundă criză, mișcările naționaliste și justițiare au crescut ca din apă. Știți bine ce se întâmplă în Marea Britanie, în Franța, în Italia, peste tot cresc aceste mișcări. Ca naționalist român, eu nu voi vota niciodată un străin de neam și lege, un om de o altă etnie. Prin absurd, prin antiteză, Klaus Iohannis ar putea deveni președintele României, atunci când voi deveni eu președintele Germaniei. Îl asigur că nu va fi președintele României, pentru că țara asta e locuită", a spus Vadim Tudor.

Cu doar câteva zile înainte de turul 2 al prezidenţialelor, însă, Vadim Tudor a susţinut, într-o postare pe Facebook, că alegerile trebuie să fie anulate şi reluate.

"România s-a reîntors la atmosfera cenuşie şi depresivă din anii ’80. Alegerile trebuie anulate şi repetate!", a scris Vadim Tudor.

Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR) a încheiat un protocol de colaborare cu Partidul România Mare privind susținerea candidaturii premierului Victor Ponta în turul 2 al alegerilor prezidențiale.

Președinta PMP, Elena Udrea, a afirmat că susținătorii săi sunt mai anti-PSD și mai anti-Victor Ponta chiar decât electoratul ACL și că votul din turul 2 al alegerilor prezidențiale trebuie să fie unul "anti-Ponta". A ţinut să precizeze, însă, că, alegând astfel, nu înseamnă că este "adepta răului cel mai mic".

"Votul de duminică, din 16 noiembrie, trebuie să fie un vot anti-Ponta", le-a transmis Udrea alegătorilor.

Europarlamentarul Monica Macovei s-a angajat să îl sprijine pe candidatul ACL, Klaus Iohannis, în turul 2 al alegerilor prezidențiale dacă acesta va susține câteva "cerințe minimale pentru salvarea statului de drept și a democrației în România".

Monica Macovei i-a cerut, printre altele, lui Klaus Iohannis să nu promulge legea grațierii și a amnistiei, să organizeze în 2015 un referendum național pentru eliminarea imunității parlamentarilor, miniștrilor și a președintelui, să acționeze ferm pentru continuarea și aprofundarea Parteneriatului strategic cu SUA și pentru menținerea angajamentelor României față de NATO și să continue procesul de integrare a României în UE.

În replică, Iohannis s-a declarat "bucuros" de sprijinul lui Macovei.

"Am luat act, cu bucurie, de afirmaţiile Monicăi Macovei, care spune că doreşte să mă sprijine în situaţia în care îmi asum o serie de puncte. Foarte bine, sunt bucuros să reafirm că toate aceste lucruri se regăsesc în programul meu prezidenţial şi unele au fost reafirmate chiar azi, independenţa justiţiei, statul de drept, faptul că nu voi graţia corupţi, că doresc împiedicarea adoptării legii amnistierii şi graţierii. Cred că am dat un răspuns rezonabil Monicăi Macovei şi nu am niciun fel de problemă, pot să reconfirm cu mare plăcere aceste lucruri şi într-un document scris. Deci da, sunt aceleaşi lucruri pe care mi le doresc şi eu pentru România, pentru o societate dreaptă", i-a transmis Iohannis.

Vicepreședintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Szilagyi Zsolt, a declarat că formațiunea sa îl susține în turul 2 al alegerilor pe candidatul ACL, Klaus Iohannis, el făcând și un apel la locuitorii tuturor provinciilor istorice din țară să se prezinte în număr cât mai mare la vot.

Președintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, Kelemen Hunor, a anunțat că UDMR va recomanda alegătorilor proprii să voteze în al doilea tur de scrutin potrivit "propriilor convingeri".

"Ce am adoptat, cu majoritate a voturilor şi o singură abţinere, să recomandăm alegătorilor noştri să voteze conform propriilor convingeri, suntem convinşi că avem un electorat matur, ştie să voteze astfel încât interesele comunităţii maghiare să nu fie lezate", a declarat Kelemen Hunor.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. BEC a stabilit formatul buletinului de vot pentru al doilea tur de scrutin


Potrivit unei decizii a BEC, pe prima pagină a buletinului de vot se imprimă două patrulatere, egale între ele, cuprinzând numele și prenumele candidaților, în ordinea numărului de voturi valabil exprimate, obținute în primul tur de scrutin, de la stânga spre dreapta.

În colțul din stânga sus al fiecărui patrulater se înscrie denumirea integrală a alianței electorale, iar în colțul din dreapta sus se înscrie semnul electoral al alianței.

De asemenea, în colțul din stânga jos al fiecărui patrulater se înscriu prenumele și numele candidatului alianței electorale respective, iar în colțul din dreapta jos se înscrie denumirea prescurtată a alianței electorale.

Potrivit BEC, prenumele și numele candidaților, precum și cuvintele ce se înscriu în interiorul patrulaterelor se tipăresc cu litere corp 12 verzale drepte.

În decizia BEC se mai precizează că a doua pagină a buletinului de vot nu va fi imprimată, urmând ca pe aceasta să se aplice ștampila de control de către președintele biroului electoral al fiecărei secții de votare.

REZULTATE FINALE ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. TURUL 2. DATE OFICIALE DE LA BEC


BEC va începe să dea publicităţii date oficiale, pe 17 noiembrie, începând cu orele 2:00, apoi la 5:00, 9:00, 11:00, 17:00, 20:00. Ora de referinţă a datelor prezentate va fi cu două ore în urmă faţă de momentul comunicării, adică 0:00, 3:00, 7:00, 9:00, 15:00, 18:00.