MENIU

Alegeri la Chişinău. Candidatul socialist Ion Ceban, 41% din voturi. Eşec pentru Plahotniuc

Rezultate Chisinau
Alegeri Chisinau

Alegeri locale la Chişinău şi Bălţi. Edilul din Chişinău va avea un mandat de doar un an, miza scrutinului este uriaşă pentru că poate prefigura raportul de forţe pentru alegerile parlamentare din toamnă.

Primele rezultate parţiale au fost comunicate după ora 22:00. Niciunul dintre candidaţi nu a întrunit numărul necesar de 50% dintre voturi, astfel încât se va organiza turul doi, peste două săptămâni.

După numărarea voturilor, candidatul socialist, Ion Ceban, a obținut 40,97% dintre voturi, fiind primul favorit ala postul de primar al Chişinăului.

Candidatul comun al dreptei (PPDA şi PAS), Andrei Năstase a obținut 32,12% din voturile locuitorilor din Chişinău și intră în turul doi alături de Ceban.

Magnatul Plahotniuc a suferit o înfrângere serioasă: candidata susţinută de omul de afaceri nu a intrat în turul doi, obţinând doar 17,65% dintre voturi.

UPDATE 23,50. Candidatul socialist, Ion Ceban, a obținut 41% dintre voturi, după numărarea a 98% dintre buletinele de vot.

Candidatul comun al dreptei (PPDA şi PAS), Andrei Năstase a obținut 32% din voturile locuitorilor din Chişinău și intră în turul doi alături de Ceban.

În total, au fost așteptați duminică la urne peste 631 de mii de alegători din capitala Republicii Moldova. Cei mai mulți înscriși pe liste sunt locuitorii sectorului Botanica, urmați de cei din sectoarele Râşcani, Centru, Buiucani și Ciocana, dar şi din suburbiile Capitalei.

UPDATE 21:00 Până la această oră în Capitala Republicii Moldova au votat 225.562 de persoane. Rata prezenței alegătorilor pe sectoare:

- Botanica - 36,57%, 50.069 persoane

- Buiucani - 35,82%, 32.986 persoane

- Centru - 37,66%, 27.257persoane

- Ciocana - 35,08%, 33.450 persoane

- Râșcani - 37,77:%, 44.683 persoane

- Suburbiile - 30,94%, 37.117 persoane

18:30) Până la această oră în Bălţi au votat 33.052 de persoane. Rata prezenței alegătorilor: 

Bălţi: 31,35 %

Suburbii: 27, 72 % 

(COMUNICAT CEC) La ora 18:00 rata de participare a alegătorilor a constituit:

• mun. Chișinău – 29,02 %

• mun. Bălți – 30,18 %

• com. Leușeni, raionul Hîncești – 30,8 %

• s. Nemțeni, raionul Hîncești – 32,55 %

• com. Jora de Mijloc, raionul Orhei – 48,23 %

• com. Volovița, raionul Soroca – 40,35 %

• com. Pîrlița, raionul Ungheni – 33,59 %,  potrivit publika.md. 

UPDATE 15:30 | Numărul de alegători care s-a prezentat la urnele de vot în Chişinău este 146.550, adică 23,11%.

La Chişinău, potrivit Barometrului de Opinii Publice, candidatul cu cele mai multe şanse de a câştiga scrutinul este cel al socialiştilor, Ion Ceban, cotat la 30%. Asta şi fiindcă acesta este singurul reprezentant al stângii, după ce Partidul Comuniştilor (condus de Vladimir Voronin) a decis să boicoteze aceste alegeri, la fel ca Partidul Nostru (condus de Renato Usatîi). 

Urmează apoi independenta Silvia Radu  creditată cu şansa a doua şi un scor de 23%, iîn timp ce candidatul comun al dreptei (PPDA şi PAS), Andrei Năstase ar lua 15% din voturile locuitorilor din Chişinău. 

În cazul în care niciun candidat nu adună 50+1 din voturile exprimate se organizează turul doi, care cel mai probabil ar duce la o confruntare între Ion Ceban şi Silvia Radu.

Potrivit adevarul.ro, ediţia de Moldova, Ceban este sprijinit nu doar de socialişti, ci şi de preşedintele ţării, Igor Dodon (al cărui purtător de cuvânt a fost o perioadă) şi s-a remarcat ca un luptător înflăcărat contra echipei lui Dorin Chirtoacă.

Deşi independentă, Silvia Radu este descrisă de aproape toţi concurenţii electorali că ar reprezenta interesele Partidului Democrat (condus de controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc).

La Bălți sunt 8 candidați pentru șefia orașului: Nicolae Grigorișin (Partidul Nostru), Elena Grițco (candidat independent, chiar dacă face parte din formațiunea Partidul Nostru), Alexandru Usatîi (Partidului Socialiștilor din Republica Moldova), Arina Spătaru (Platforma Demnitate și Adevăr), Pavel Verejan (Partidului Șor), Serghei Burlacu (Partidul Unității Naționale), Simion Guțu (Partidul Acțiune și Solidaritate), Oleg Topolnițchi (Partidul Ruso-Slavean din Moldova).

Decizia Comisiei Electorale Centrale de a organiza alegeri locale anticipate vine după ce, în februarie, primarul suspendat Dorin Chirtoacă a demisionat, ca urmare a deschiderii unui dosar de corupţie pe numele său. După câteva zile a demisionat și primarul de Bălți, Renato Usatîi.

În Chişinău sunt deschise 306 secţii de votare, iar programul este 7:00-21:00.