MENIU

Alegeri în Venezuela în sprijinul președintelui Maduro. ONU avertizează că votul nu este obligatoriu

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a afirmat vineri că nimeni nu este obligat să voteze duminică în Venezuela, referindu-se la alegerile prevăzute pentru duminică pentru o Adunare Constituantă contestată, în favoarea căreia este președintele țării, socialistul Nicolas Maduro, relatează AFP, citată de Agerpres. 

''Suntem foarte neliniștiți'', a declarat vineri la Geneva o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat, adăugând că ''trebuie respectate dorințele poporului venezuelean de a participa sau nu la aceste alegeri''.

Potrivit purtătoarei de cuvânt, ''nimeni nu trebuie să fie obligat să voteze și cei care decid să participe la acest scrutin trebuie să aibă posibilitatea de a face acest lucru în deplină libertate''.

Prin urmare, Înaltul Comisariat a lansat un apel către autoritățile Venezuelei de a gestiona manifestările împotriva Adunării Constituante în conformitate cu regulile internaționale în materie de drepturi ale omului. Înaltul Comisariat s-a declarat neliniștit în special în legătură cu faptul că toate manifestările au fost interzise până pe 1 august. Agenția ONU le-a cerut, de asemenea, opozanților față de alegerile din Venezuela să rămână pașnici.

''Sperăm că alegerile prevăzute pentru duminică, dacă vor avea loc, se vor desfășura în mod pașnic și respectând drepturile omului'', a concluzionat purtătoarea de cuvânt.

În Venezuela, țară mai divizată ca niciodată, au loc alegeri pentru o Adunare Constituantă care va avea ca misiune rescrierea Constituției. Scrutinul se va desfășura într-un climat de tensiuni extreme.

Opoziția, care a refuzat să participe la acest proces, consideră această Constituantă ca fiind un mijloc pentru președintele Maduro de a se crampona de putere, de a ocoli parlamentul ales, unde ea este majoritară, și de a evita alegerile prezidențiale de la sfârșitul lui 2018.

Guvernul dă asigurări la rândul său că viitoarea Adunare, care va avea 545 de membri și a cărei durată de mandat nu este definită, va fi ''o superputere'' ce va avea capacitatea de a dizolva parlamentului, că ea va aduce pacea și va permite țării să se redreseze din punct de vedere economic.

Vineri, Venezuela se pregătea pentru o zi cu mari riscuri, deoarece opoziția a făcut apel la blocarea străzilor până la alegerile de duminică, apel lansat într-un climat de violențe sângeroase și de puternice preocupări pe plan internațional.

În patru luni de proteste împotriva președintelui socialist Nicolas Maduro și-au pierdut viața 112 de persoane, potrivit parchetului, dintre care șapte în cursul grevei generale de două zile ce s-a încheiat în noaptea de joi spre vineri și care este urmată de apelul opoziției de blocare a străzilor principale în fiecare oraș. Prin această acțiune este sfidată în mod deschis interzicerea de către guvern a manifestațiilor înainte de alegerile de duminică. Orice persoană care participă la boicotarea scrutinului este pasibilă de o pedeapsă cu închisoarea între cinci și zece ani.

Alegerile pentru Adunarea Constituantă este cea mai recentă problemă ce a dus la o recrudescență a crizei politico-economice cu care se confruntă Venezuela de la victoria antichaviștilor la alegerile legislative de la sfârșitul lui 2015.

Circa 70 % dintre venezueleni se opun Adunării Constituante și 80 % resping guvernarea lui Maduro, potrivit Institutului de sondaje Datanalisis.