MENIU

Alegeri cruciale în Germania: Ce spun ultimele sondaje de opinie

Finalul lunii septembrie va reprezenta un moment crucial pentru viitorul politic al Uniunii Europene. În data de 24 septembrie vor avea loc alegerile federale din Germania. Acest scrutin electoral este văzut ca un referendum privind activitatatea Angelei Merkel ca și cancelar și politica sa privind migrația.

Decizia cancelarului Angela Merkel, din 2015 în plină criza a migrației, de a "deschide" granițele pentru primirea migranților a strârnit un val de controverse în interiorul Germaniei și a permis ascensiunea partidelor de extremă dreaptă, în special Alternativa pentru Germania (AFD), scrie b1.ro.

Creșterea în sondaje a extremiștilor, în special în contextul în care și Olanda și Franța se confruntau cu același trend politic, a ridicat multe semne de întrebare despre viitorul Uniunii Europene.

Din fericire, acum, cu mai puțin de o lună înainte de scrutinul electoral, situația arată bine pentru forul european. Ultimul sondaj dat publicității, pe 25 august, arată partidul Angelei Merkel ca mare favorit în câștigarea alegerii. Alianța CDU/CSU este credită cu 37% intenție de vot, urmată de SPD, condus de fostul președinte al Comisiei Europene, Martin Schulz, cu 23%. În schimb, extremiștii de la AFD sunt creditați cu 11%.

Dacă procentele se vor menține și în voturile date de germani la finalul lunii septembrie, Angela Merkel are șanse maxime de a obține cel de-al patrulea mandat de cancelar, cel mai probabil într-o nouă alianță guvernamentală cu socialiștii lui Schulz.

Deși AFD nu va reuși să se impună la vârful politicii germane, precum sperau în plină criză a migrației, aceștia vor reuși să o obțină un număr important de parlamentari în Budestang-ul de la Berlin pentru a reprezenta o voce puternică și care vor avea un cuvânt important de spus în negocierile pentru implementarea unor politici mai controversate.

Mai multe articole despre:
Germania sondaj Merkel