Al doilea român infectat cu coronavirus. Anunțul de la Ministerul Sănătății
Al doilea roman a fost confirmat cu coronavirus pe vasul Diamond Princess. Anuntul a fost facut de Ministerul Sanatatii din Japonia.
UPDATE: MAE a confirmat faptul ca al doilea roman de pe vasul Diamond Princess a fost infectat cu coronavirus.
Un al doilea român a fost depistat pozitiv cu noul tip de coronavirus, anunță presa japoneză, care citează ministerul nipon al Sănătății.
La bordul vasului japonez de croazieră Diamond Princess se află 17 români, doi turiști și 15 angajați.
Vasul de coazieră Diamond Princess a fost plasat în carantină pe 3 februarie, când a ajuns în Yokohama. Numărul total de turiști și membri ai echipajului trece de 3.700 de persoane.
Cine este primul roman infectat cu coronavirus
Primul român infectat cu coronavirus de pe nava de croazieră Diamond Princess, aflată în carantină în apele teritoriale japoneze, este într-o stare de sănătate bună. El este supus în continuarea unor teste medicale suplimentare, a anunțat Ministerul român al Afacerilor Externe. Un alt român, dintre ceilalți 17 aflați la bordul navei Westerdam din Cambodgia, a plecat spre casă.
Românul, angajat pe vas, depistat cu coronavirus era angajat la bucătăria vasului de croazieră. La bord se află și soția acestuia, care face parte din personalul navei.
Bărbatul este din Bascov, județul Argeș. Primarul din Bascov, Gheorghe Stancu, a declarat, vineri, că bărbatul are 41 de ani și că nu a mai venit acasă din 2014.
„Este plecat din 2014. Nu a mai venit. S-a căsătorit în iunie 2014 cu o fată din Republica Moldova. Amândoi lucrau pe vas de croazieră. Are un apartament la un bloc de aici”, a declarat Stancu, potrivit Mediafax.
Coronavirus - Cine sunt persoanele cu risc ridicat de infectare
Centrul de Control şi Prevenire a Bolilor din China a publicat luni un studiu care analizează peste 70.000 de cazuri de infecţii cu COVID-19, incluzând cazurile confirmate, suspecte şi asimptomatice, începând cu data de 11 februarie 2020.
Comisia Naţională de Sănătate a comunicat marţi un bilanţ de 72.436 de infectări şi 1.868 de decese pe teritoriul Chinei. Studiul a calculat rata generală de mortalitate cauzată de virus la 2,3%, grupul cel mai expus riscului infectării fiind persoanele vârstnice. Pacienţii cu probleme de sănătate preexistente se confruntă de asemenea cu un un risc mai ridicat de deces decât cei fără astfel de afecţiuni.
Rata mortalităţii era de 14,8% pentru persoanele cu vârsta peste 80 de ani, în scădere la 8% pentru persoanele cu vârste cuprinse între 70 şi 79 de ani şi 3,6% pentru cei care au între 60 şi 69 de ani. Pentru grupa de vârstă între 10 şi 39 de ani, rata mortalităţii este de 0,2% şi de 0,4% pentru pacienţii cu vârste cuprinse între 40-49 de ani, mai scrie Agerpres.
Analiza datelor unui subgrup de circa 20.000 de persoane a arătat că pacienţii fără afecţiuni preexistente au o rată de deces de 0,9%.Pacienţii care suferă de afecţiuni cardiovasculare au o rată de mortalitate de 10,5%, urmaţi de pacienţii cu diabet, cu o rată a mortalităţii de 7,3%, şi cei cu boli respiratorii cronice, în cazul cărora rata de deces a fost de 6,3%.
Cei mai mulţi dintre pacienţi - 80,9% - au prezentat simptome moderate, în timp ce 13,8% dintre cazuri au fost severe, iar 4,7%, critice, potrivit studiului. Potrivit studiului, personalul medical este expus unui risc mai crescut în comparaţie cu restul persoanelor. Dintre cei 1.688 de medici care au contractat Covid-19, 14,6% dintre cazuri au fost severe şi critice, iar rata de mortalitate a fost de 0,3%.