Ajutorul pentru firme din Programul Comerț 2019 va fi desființat
Statul urmează să desființeze ajutorul de 52.000 de euro acordat firmelor prin Programul Comerț 2019. Ministerul pentru Mediul de Afaceri analizează în această perioadă posibilitatea de a renunța la ediția 2019 a programului Comerț.
Prin acest program, firmele mici și mijlocii puteau primi fonduri nerambursabile de maximum 250.000 de lei fiecare (52.000 euro). Este vorba de o valoare a ajutorului nerambursabil de maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile efectuate (fără TVA), dar nu mai mult de 250.000 lei pentru fiecare beneficiar. Restul de minimum 10% din cheltuielile eligibile plus TVA trebuie suportate de beneficiar.
Anunțul privind posibila desființare a ajutorului dat formelor prin acest program a fost făcut de secretarul de stat Paula Pîrvănescu, pentru StartupCafe.ro. Pîrvănescu a precizat totuși că nu a fost luată o decizie finală.
„În ceea ce privește programul de Comerț, în programul Start-Up Nation, codurile CAEN pe partea de comerț au devenit eligibile. În momentul acesta nu s-a luat o decizie concretă, dar la ultimele discuții vă spun că intenția este ca anul acesta să se finanțeze doar actvitatea de Micro nu și cea de Comerț. Dar nu este încă luată decizia”, a declarat secretarul de stat, întrebat de StartupCafe.ro.
În același timp, Pîrvănescu a anunțat că se va organiza programul Microindustrializare, prin care mici fabrici private pot obține fonduri nerambursabile de la stat de câte 450.000 de lei (aproape 100.000 euro).
„Pentru Microindustrializare s-a luat decizia de a se face”, a spus secretarul de stat.
Programul Comerț avea alocată în bugetul de stat suma de 15,4 milioane de lei, bani care ar fi ajuns pentru 61 de IMM-uri. Suma de 15 milioane de lei este de trei ori mai mică față de anul trecut, când s-au alocat 50 de milioane de lei.
Bugetul pe anul 2019 era de credite de angajament, care necesitau o rectificare bugetară, pentru a fi transformate în credite de plată.
Pe programul Comerț erau eligibile firme cu vechime mai mare, care nu pot intra în Start-Up Nation, referitor la precizarea secretarului de stat al Ministerului IMM-urilor potrivit căreia în programul Start-Up Nation s-a introdus activitatea de comerț.
De exemplu, pe programul Comerț 2019, una din condiții era ca IMM-ul respectiv să aibă cel puţin un an calendaristic de la înfiinţare la data deschiderii aplicaţiei electronice de înscriere a planului de investiţii, scrie startupcafe.ro.
În schimb, pe programul Start-Up Nation, firma trebuie să fi fost înființată după data de 30 ianuarie 2017.