Ajutor pentru sportivii ucraineni. Peste 160 de luptători de judo, găzduiți la Eforie
Și-au dorit să urce pe cele mai înalte podiumuri și să-și reprezinte cu mândrie țara la competiții internaționale, însă războiul le-a pus o piedică greu de trecut. 164 de luptători de judo și antrenorii lor din Ucraina își continuă visele la Tabăra de copii din Eforie unde vor locui și se vor antrena până când războiul se va încheia și se vor putea întoarce acasă.
De când au pus prima oară piciorul în sala de antrenament au visat să devină campioni. Războiul le-a schimbat toate planurile însă, iar majoritatea sportivilor ucraineni din Eforie provin din zone grav afectate de conflict.
„Mama, tata și un frate mai mic de-ai mei încă sunt în Ucraina. Îmi e dor de ei, dar țin legătura cu ei prin telefon, vorbesc în fiecare seară cu toți”, mărturisește un sportive refugiat.
Adolescenții și copiii ucraineni au avut norocul ca despre situația lor să se afle în România. Iar cel care a decis să îi ajute a fost proprietarul unui club sportiv din Constanța. El a reușit să îi scoată din acele zone periculoase de la ei din țară și i-a găzduit inițial în stațiunea Venus. Apoi, autoritățile au decis să se implice, iar sportivii au fost mutați în tabăra de la Eforie.
„În urmă cu cateva luni, mai exact în luna martie, împreună cu Federația Internațională de Judo si Comitetul Olimpic Ucrainean am inceput un proces de evacuare a sportivilor tineri din Ucraina. Chiar și de aici, unde sunt sportivi refugiati, ei merg mai departe și participă și merg mai departe și luptă pentru țara lor, pentru drapelul lor și pentru Ucraina”, a precizat George Teseleanu, președintele clubului CS Panteon Constanța.
Cei 164 de sportivi ucraineni vor rămâne în tabăra de la Eforie cel puțin până în septembrie. Dacă războiul nu se va termina până atunci însă, șederea lor în România s-ar putea prelungi. Sportivilor le sunt asigurate trei mese pe zi și beneficiază de săli amenajate unde se pot antrena.