Ai încheiat o asigurare RCA? Care sunt cazurile în care NU ESTE VALABILĂ
Toate vehiculele inregistrate sau inmatriculate care circula pe drumurile publice trebuie sa aiba o asigurare obligatorie pentru raspundere civila in caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie sau, mai simplu, RCA. Atunci cand incheie o astfel de asigurare, soferii ar trebui sa tina cont de mai multe aspecte si sa fie atenti ca polita sa contina informatii corecte si complete.
Într-o prima faza, trebuie sa verificam daca polita de asigurare RCA contine informatii corecte despre:
1. partile implicate in contract: Asiguratorul sa fie unul dintre cei autorizati sa practice acest tip de asigurare, Asiguratul sa fie proprietarul autovehiculului cu datele acestuia inscrise corect;
2. limitele maxime de despagubire valabile in prezent: pagube materiale 1.000.000 euro, vatamari corporale si decese: 5.000.000 euro;
3. perioada de valabilitate a asigurarii - pot fi maxim 3 variante: 1 luna pentru autovehicule supuse inmatricularii in Romania, 6 luni sau 12 luni pentru cele inmatriculate in Romania;
4. prima de asigurare: trebuie sa fie identica cu cea inscrisa pe chitanta in cazul platilor in numerar;
5. datele tehnice reale ale vehiculului: numarul de inmatriculare / inregistrare, seria de sasiu a vehiculului) conform documentelor de identificare ale acestuia (talon si/sau carte de identitate, fisa de inmatriculare). Atentie la seria de sasiu, care trebuie sa aiba in cazul autovehiculelor inmatriculate 17 caractere, pentru ca se poate gresi la inscrierea pe polita; seria de sasiu este esentiala in caz de dauna, trebuie verificata;
6. clasa bonus – malus: trebuie verificata daca este corespunzatoare istoricului daunelor;
7. statele in care acest document are valabilitate: daca o tara este bifata pe polita, ea nu este valabila in tara respectiva; in plus, trebuie sa tinem cont in cazul in care iesim cu masina in afara tarii, e bine sa nu alegem RCA-ul dupa pret, o extindere casco in afara tarii costa cel putin 30 de euro, iar in cazul achizitionarii pachetului casco si RCA de la acelasi asigurator, polita CASCO se extinde gratuit in afara tarii, iar noi putem beneficia de reduceri la incheierea lor la pachet.
Care sunt cazurile in care nu este valabila asigurarea RCA, desi a fost incheiata?
Desi a fost incheiata, polita RCA nu este valabila daca soferul cumpara un fals si se dovedeste a fi fals de catre Compania de asigurari a carei sigla este folosita.
"Societatea de asigurari nu poarta responsabilitatea despagubirii tertului pagubit, daunele fiind platite, dupa caz, fie direct de soferul vinovat, fie de catre Fondul de Protectie a Victimelor Strazii, care va recupera ulterior sumele de la soferul vinovat", a atentionat Cati Stoican, un specialist.
De asemenea, RCA-ul nu va fi valabil nici daca are inscris la rubrica Asigurat o alta persoana decat cea care este proprietarul de drept al autovehiculului conform actelor de proprietate sau daca vorbim de un alt autovehicul asigurat (adica difera pe polita seria de sasiu, numarul de inmatrculare si seria cartii de identitate a vehiculului).
In plus, avand in vedere ca polita RCA produce efecte de la data intrarii in valabilitate, care poate fi diferita de data emiterii, atunci ea poate sa nu fie valabila la data producerii prejudiciului/accidentului.
Citeşte mai mult pe avocatnet.ro.