Agricultura "duduie", românii trăiesc din importurile agroalimentare. Porcul, vedeta importurilor
Într-un an agricol foarte bun, România a rămas dependentă de importurile agroalimentare. După primele trei trimestre din 2017, deficitul comercial (diferenţa dintre valoarea exporturilor şi cea a importurilor de produse agroalimentar) a fost de 575 de milioane de lei.
Exporturile au avansat cu doar 2,7% faţă de perioada corespunzătoare din 2016, până la 4,453 miliarde de euro, în timp ce importurile au totalizat 5,211 miliarde de euro, un plus de 9,5%, conform datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), furnizate la solicitarea AGERPRES.
Mai relevant este faptul că deficitul pe acest segment s-a majorat cu aproape 80% faţă de perioada similară din 2016.
Statistica Ministerului Agriculturii arată că, în topul importurilor din ţările UE şi terţe, domină carnea de porc proaspătă şi refrigerată, produsele de patiserie, brutărie şi biscuiţi, preparatele alimentare, grâul şi meslinul, precum şi preparatele de tipul celor folosite pentru hrana animalelor.
În ceea ce priveşte exporturile, România continuă să obţină cele mai mari încasări din livrarea cerealelor în spaţiul intra şi extra comunitar, pe primul loc situându-se grâul şi meslinul. Ţigările de foi şi trabucurile ocupă locul al doilea, fiind urmate de seminţele de rapiţă, porumb şi seminţe de floarea-soarelui.
UE rămâne principalul partener în comerţul agroalimentar al României, atât în ceea ce priveşte livrările către această destinaţie din total exporturi, cât şi pe partea de achiziţii de produse agroalimentare din statele membre.
România n-a mai avut o balanţă comercială pozitivă pe segmentul agloalimentar din 2014. De altfel, anii 2013 şi 2014 sunt singuri din ultimele două decenii în care valoarea exporturilor a depăşit-o pe cea a importurilor.