Agenții pro-Putin încearcă să întoarcă Berlinul împotriva Ucrainei - Figuri cheie din această campanie au legături cu extrema dreaptă
Agenții pro-Putin încearcă să întoarcă Berlinul împotriva Ucrainei. Tot mai multe voci din Germania cer o schimbare de atitudine în ceea ce privește ajutorul acordat. Figuri cheie din această campanie au legături cu statul rus sau cu extrema dreaptă, arată o nouă investigație a jurnaliștilor de la Reuters.
Aproximativ 2 mii de protestatari s-au adunat în luna septembrie în Koln pentru a îndemna guvernul german să iasă din coaliția occidentală care sprijină Ucraina.
Mitingul a fost doar una dintre numeroasele manifestații în care oamenii au cerut Guvernului de la Berlin să nu mai ajute Ucraina. Acest mesaj se bazează pe legăturile profunde cu Rusia. Sunt câteva milioane de vorbitori de limbă rusă în Germania. Campania, care este prezentă atât pe stradă cât și în online, este susținută și de politicienii germani de dreapta.
Jurnaliștii de la Reuters au descoperit că unii dintre cei mai zgomotoși agitatori care cer o schimbare a politicii au două fețe. Unii dintre ei folosesc pseudonime și au legături ascunse cu Rusia și cu entități rusești.
Germania a alocat până acum peste 1 miliard de euro pentru ajutor umanitar în Ucraina şi în ţările vecine, plus echipamente militare, inclusiv sisteme avansate de apărare aeriană. Majoritatea germanilor susţin în continuare Ucraina, dar, după o creştere abruptă a costurilor energiei, sondajele arată că sunt mai puţini cei care doresc extinderea sprijinului militar, notează Reuters.
Aproximativ 2.000 de protestatari s-au adunat în septembrie în piaţa centrală din Koln pentru a îndemna guvernul german să iasă din coaliţia occidentală care sprijină Ucraina şi să facă pace cu Rusia. „Trebuie să încetăm să mai fim vasalii americanilor", a declarat politicianul german de dreapta Markus Beisicht de pe o scenă improvizată într-un camion. Mulţimea a aplaudat şi a fluturat steaguri ruseşti şi germane.
Un bărbat slab, în pantaloni de camuflaj, stătea pe marginea scenei, ascuns de mulţime de o prelată. La câţiva metri distanţă, un bărbat solid cu ochelari de soare negri stătea de pază. Organizatorii mitingului nu au acceptat întrebări. Majoritatea au refuzat să vorbească atunci când au fost abordaţi de un reporter Reuters, iar un protestatar a încercat să convingă un agent de poliţie să-l aresteze pe reporter pe motiv că ar fi un spion ucrainean.