MENIU

Adrian Vasilescu (BNR) despre tezaurul din Rusia: „Pentru România lucrurile sunt clare”

România vrea să-și aducă tezaurul din Rusia. Foto/Arhivă

Consilierul guvernatorului Băncii Naționale a României a declarat că s-au făcut demersuri importante pentru aducerea tezaurului României în țară și după Revoluție, dar și înainte de 1990.

„Lucrurile sunt clare, pentru noi. Tezaurul a plecat într-un context istoric dramatic, iar BNR și-a asumat responsabilitatea de a întreține și după 1990, dar și înainte de 1990 au existat impulsuri de a întreține vie ideea că avem un activ important al Românei aflat în Rusia. După 1990 BNR a susținut aducerea tezaurului. Cum spunea și Mugur Isărescu, Europa nu știe prea multe despre acest tezaur, dar pentru România lucrurile sunt clare”, a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Citește și: Mugur Isărescu vrea să aducă tezaurul de la ruși în țară. Ce demersuri face BNR după un secol de negocieri surde cu Rusia

Tezaurul României de la Moscova este o necunoscută în acest moment la nivel european - este declarația făcută de Mugur Isărescu. Guvernatorul Băncii Naționale susține că va susține demersul europarlamentarului Eugen Tomac la Bruxelles pentru recuperarea aurului. 

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a anunțat că instituția va organiza o serie de evenimente cu scopul de a reafirma dreptul de creanță al României asupra depozitului său de aur evacuat la Moscova în perioada 1916-1917.

Aceste acțiuni urmăresc să consolideze argumentele istorice și juridice care susțin pretențiile legitime ale României în ceea ce privește aceste rezerve de aur. Guvernatorul a făcut aceste declarații cu ocazia participării la un important simpozion de specialitate în domeniu.

Mai multe articole despre:
tezaur romania adrian vasilescu mugur isarescu